30.4 C
Zvornik
17. јул 2024.

Novi satovi uvećavaju račune za struju?

BANJALUKA – Mnogi građani Banjaluke u posljednje vrijeme se sve češće žale na potrošnju električne energije i visinu računa za struju koji im, kako kažu, u najmanju ruku izgleda sumnjivo.

„Imam centralno grijanje na drva, pomoću kojeg grijemo oba sprata kuće, kuvamo i grijemo vodu u bojleru. Struju jedino koristimo za sijalice, televizor, frižider i veš-mašinu, što predstavlja male potrošače, a takođe se svi i trudimo da što manje koristimo navedene aparate. Uprkos svemu tome, od kada su nam promijenili stare satove novim digitalnim, računi su porasli do nevjerovatnih visina i sada već prelaze granicu zdravog razuma“, priča Radomir Momić iz naselja Lauš za Nezavsne novine.

Navodi da poslije promjene satova tokom ljeta mjesečni računi iznose obično oko 80-90 KM, a zimi znaju ići i „debelo“ iznad 200 KM, te ističe da struju koriste u istim količinama kao i prije promjene satova.

„Prije postavljanja digitalnih satova ljeti smo imali račune oko 30 KM, a zimi najviše do 70 KM, a potrošnja je ista, pa vi sada vidite razliku. Sve mi ovo izgleda kao neka smišljena pljačka“, govori Momić.

Da slučaj porodice Momić nije jedinstven potvrđuje i porodica Topalović iz Drakulića, koja ima iste probleme.

„Razlika u računima od mjeseca do mjeseca je ogromna, a potrošnja ista. Većinu stvari radimo na drva, tako da u sezoni za relativno malu kuću potrošimo 15 kubika ogreva“, pričaju Topalovići.

Dodaju da njegove komšije imaju iste probleme i da ljudi polako postaju očajni jer ako plate račune za struju onda će, ističu, morati odvojiti sebi od usta. Takođe kažu da sumnjaju na mahinacije, te apeluju na nadležne da izjednače cijenu struje u ljetnom i zimskom periodu.

„Kubik vode je isti i ljeti i zimi. Ono što mi je još potpuno nevjerovatno da radnici ‘Elektrokrajine’ imaju subvencije za struju, koliko ja znam dva puta godišnje po 400 KM, i oni su jedino javno preduzeće koje je sebi tako nešto uzelo za pravo, imaju dobre plate. Pa, nemojte još i uzimati subvencije preko naših leđa“, poručuje Momić.

Navodi kako je na njegove žalbe „Elektrodistribucija“ poslala dva radnika koja su mu iznova očitala sat i poručila da nema razloga da se žali. Momić dodaje da se poslije svega ne bi ni najmanje premišljao u vezi s isključenjem od postojećeg distributera samo da ima postojeću alternativu.

Mobilni telefoni

Radomir Momić ističe da sumnja da novi satovi nisu tačni, odnosno da su namješteni da očitavaju dosta više nego što je stvarna potrošnja struje.

„Čuo sam da se pomoću mobilnog telefona može povećati broj kilovata na satu. Sve mi je to sumnjivo“, odmahujući glavom govori on.

Iz preduzeća „Elektrokrajina“ su saopštili da je na žalbu Radomira Momića 26. decembra prošle godine njihova ekipa izlazila na teren i utvrdila da nije bilo nepravilnosti pri obračunu potrošnje električne energije.

„Riječ je o brojilu sa daljinskim očitavanjem potrošnje električne energije koje je ugrađeno 2011. godine i koje je u potpunosti ispravno. Stoga još jednom pozivamo dotičnog kupca da ukoliko i dalje sumnja u ispravnost brojila podnese zahtjev za vanrednu kontrolu i baždarenje istog“, naveli su iz „Elektrodistribucije“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se