SvijetVIJESTI

Moskva neće izručiti Janukoviča

Ruski državni tužilac Juri Čajka izjavio je da Rusija ne planira da ispuni zahtjev Ukrajine i izruči joj bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, jer smatra da je optužnica protiv njega politički motivisana. 

„Svakako ćemo odgovoriti na zahtjev kolega iz kancelarije ukrajinskog državnog tužilaštva, a naš odgovor biće negativan, zato što vidimo političke motive iza ove krivične tužbe“, rekao je Čajka agenciji Interfaks. 

On je dodao da takvo izručenje zabranjuju ruski zakon i međunarodne pravne norme, prenijela je televizija „Raša tudej“. 

Ruski zvaničnik napomenuo je da će isti princip važiti za Janukovičeve političke saveznike koji trenutno borave u Ruskoj Federaciji. 

Ukrajinski državni tužilac Vitalij Jarjoma u decembru je optužio rusko pravosuđe za ignorisanje zahtjeva da bivši ukrajinski zvaničnici budu izručeni. On je rekao da u Rusiji borave 22 takva lica. 

Janukovič je došao u Rusiju iz Ukrajine u februaru 2014. godine, poslije nemira u Kijevu i ostalim velikim ukrajinskim gradovima. 

Nove ukrajinske vlasti pokrenule su oko 30 krivičnih procesa protiv bivšeg predsjednika i konfiskovale imovinu koja je pripadala njemu i njegovim saveznicima. 

Janukovič je sredinom januara stavljen na Interpolovu listu traženih lica, pošto je optužen za zloupotrebu i pronevjeru državne imovine.

Tagovi
Back to top button
Close
Close