12 C
Zvornik
24. мај 2024.

Andrićgrad će postati univerzitetski grad

VIŠEGRAD – Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica kaže da mu je krajnji cilj da od Višegrada napravi univerzitetski grad, uprkos „primitivizmu i zadrtosti“.

„Ovdje su pokušavali osam mjeseci da nas onemoguće da dobijemo papire i to još rade. To je nezapamćeno u istoriji i to traži svog novog Andrića da vidi šta je u tim glavama i kakva se to kuva misao, koja ne dozvoljava da njihovoj djeci i rođacima u prednost dođe Univerzitet lijepih umjenosti. Mi smo jači od njih, mi ćemo to da sprovedemo“, rekao je Kusturica Srni.

On je najavio da će u oktobru biti otvoren Fakultet dramskih umjetnosti, a nakon toga i muzičke i likovne umjetnosti, tako da će Andrićgrad postati univerzitet, za šta je potrebno četiri do pet godina.

„Kada akademija počne da radi, ovo će biti poprište za ozbiljnu muziku i roken-rol. Ovdje ćemo ljeti praviti velike koncerte i to je glavna namjera, ali pošto Andrićgrad već obiluje seminarima, mi to dovodimo sada u fazu razvitka“, rekao je Kusturica.

On kaže da ostrvo na kojem je sagrađen Andrićgrad obezbjeđuje eksluzivnost u pozitivnom smislu, a građevine određuju svijest onih koji su tu.

„Ta kulturološka misao koja je započeta na Mećavniku, biće nastavljena ovdje jer muzički obrasci koji se poštuju na Mećavniku pravi su separatori. Tamo nema skorojevića i divljaka i oni bježe od toga. Izbor publike se vrši po muzici onih čiji se koncerti ovdje održavaju. Mi se time i razlikujemo od opštine Višegrad. Oni imaju najniži nivo muzičkog ukusa, a to su i potvrdili“, rekao je Kusturica.

U komplesku Andrićgrada nalazi se Andrićev institut sa pet odjeljenja koja se bave istorijom, književnošću, orijentalistikom, filmom i medijima, a izgrađen je i studentski dom.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se