25.9 C
Zvornik
19. мај 2024.

Potpisivanje sporazuma za autoput Banjaluka – Mliništa

Јavno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ danas će u Banjaluci sa kineskom građevinskom kompanijom „Sinohidro korporejšn“ potpisati preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji autoputa Banjaluka – Mliništa, dionice Glamočani – Put AVNOЈ-a, u dužini od 62 kilometra.

Sporazum će potpisati generalni direktor „Autoputeva Republike Srpske“ Dušan Topić i zamjenik generalnog direktora kompanije „Sinohidro korporejšn“ Јang Fan u prisustvu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

Topić je ranije rekao da će sporazum biti potpisan u okviru realizacije projekta izgradnje mreže autoputeva u Srpskoj, a da je saglasnost dala Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 20. novembra.

On je podsjetio da su pregovori sa kineskim partnerima počeli prošle godine, na osnovu njihove ponude i iskazanog interesa da učestvuju u izgradnji ove saobraćajnice, koja će predstavljati nastavak evropskog koridora E 661 Gradiška – Banjaluka, i to u pravcu juga.

– Predviđeno je da trasa autoputa vodi od čvora `Glamočani`, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći i, potom, ka granici sa Federacijom BiH /FBiH/. Ova trasa ucrtana je i u Prostorni plan Republike Srpske“, rekao je Topić.

On je precizirao da je ukupna dužina saobraćajnice 93 kilometra, a kineski partneri zainteresovani su za prvu dionicu na pravcu od Glamočana do Puta AVNOЈ-a.

Prema njegovim riječima, o značaju ovog projekta govori i činjenica da su za njegovu realizaciju zainteresovane i FBiH i Hrvatska, jer bi autoput Glamočani – Mliništa u doglednoj budućnosti trebao da vodi kroz Livanjski kanton u FBiH, sve do Splita u Hrvatskoj, čime bi bila stvorena najkraća i najbrža drumska veza između srednje Dalmacije i centralne Evrope.

– Interes za učešće u realizaciji dijela ovog infrastrukturnog projekta kroz Republiku Srpsku do sada je iskazalo nekoliko evropskih i regionalnih kompanija, ali najodlučniji u namjeri da ovaj projekat realizuju do kraja za sada su predstavnici kineske kompanije `Sinohidro`, koja je već obezbijedila podršku kineske `Eksim banke` da kreditnim aranžmanom podrži izgradnju ove saobraćajnice, rekao je Topić.

On je naglasio da Kina ima obezbijeđena određena finansijska sredstva, kroz posebne povoljne kreditne aranžmane za finansiranje infrastrukturnih projekata za države jugoistočne Evrope, te da je ambasada Kine u BiH krajem jula, dostavila Ministarstvu finansija Republike Srpske pismo, kojim se preporučuje kompanija „Sinohidro“ da obavlja sve aktivnosti u vezi sa projektom.

Topić je dodao i da će na osnovu preliminarnog sporazuma kineski partneri u narednom periodu pristupiti izradi studijske i projektne dokumentacije, neophodne za početak završnih pregovora o kreditnom aranžmanu sa „Eksim bankom“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se