20.4 C
Zvornik
24. септембра 2022.

Emir Kusturica: Svjetski film u opasnosti od Holivuda

MOSKVA – Režiser Emir Kusturica rekao je da je u osnovi holivudskog filma danas propaganda, te da je Rusija idealna zemlja da se stvara tržište svjetskog filma zato što je svjetski film u opasnosti od Holivuda.

– Veoma je važno da se ruski film vezuje za svoju vlastitu tradiciju. Okretanje ka vlastitoj tradiciji nije nikakva propagandna djelatnost, nego okretanje ka stvarnoj estetici i otkrivanje svoje estetike. Ako već Holivud može da koristi te patente, onda je bolje da se okrenete vlastitoj tradiciji nego da imitirate Holivud – rekao je Kusturica na otvaranju ruske nacionalne škole filma u okviru omladinskog projekta „Mreža“ u Moskvi.

On je naglasio da je holivudski film nastao paralelno sa američkim snom, te da Rusija mora da stvori svoj san koji treba da dobije ekvivalent u ruskim filmovima, jer je film, kako je naglasio, u osnovi san.

Kusturica je na predavanju poručio budućim režiserima da istražuju period sovjetskog nijemog filma i da vide kako se stvaraju filmske metafore, kao i da se okrenu originalnim idejama koje će idealizovati i optimalizovati ruskog čovjeka.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se