LIFESTYLE

Zemlju štiti misteriozni omotač kao iz SF filmova

Nevidljivi štit koji se nalazi na visini od 11.600 kilometara odbija “elektrone ubice“ koji mogu izazvati štetu na Zemljinoj površini, a naučnici za sada ne znaju kako je zaštitni sloj nastao

„Elektroni ubice“ bombarduju Zemljino okruženje i odbijaju se od nevidljivi štit, a za njihov negativni efekat najbolje znaju astronauti.

Kada bi došli do površine naše planete, izazvali bi haos u napajanju strujom, a uticali bi i na klimu te izazvali „epidemiju“ bolesti raka.

Naučnici još ne znaju kako se formirao i kako funkcioniše. Otkriven je u pojasevima radijacije poznatim kao „Van Alen“, dva polja u obliku krofne, koji vrve od elektrona i protona. Na mjestu ih drži Zemljina gravitacija, a oni mijenjaju veličinu u zavisnosti od prisutnosti zračenja sa Sunca, prenosi RTRS.

Spoljni sloj dva polja dostiže visinu i do 40.000 kilometara iznad površine, a u donji sloj je 2012. godine poslana sonda koja je otkrila i treći misteriozni sloj nazvan prsten.

„Djeluje kao štit u SF serijama, npr. „Zvjezdane staze“, a služi kao zaštita od vanzemaljskog oružja“, rekao je profesor Danijel Bejker, sa Univerziteta Bolder u Koloradu.

Efekat prstena je zapanjujući, a Bejker objašnjava da je snažan poput stakla, jer se elektroni od njega odbijaju.

Postoji nekoliko objašnjenja za postojanje „prstena“.

Prvo su u obzir uzete magnetne strune koje stvara Zemljino magnetno polje, a naučnici su zatim posumnjali u ljudske izume kao što su radioodašiljači.

Ipak, nijedna hipoteza se nije pokazala kao tačna, a za sada ostaje ideja o plazmasferi – velikom oblaku hladnog gasa čiji se donji sloj na 960 kilometara od tla.

Tagovi
Back to top button
Close
Close