14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Radojičić: Konstituisanje Skupštine Srpske 26. novembra

SARAJEVO – Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić očekuje da bi novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske trebalo da bude konstituisan 26. novembra.

Radojičić, koji je i predsjednik Narodne skupštine, izjavio je da bi toga dana bilo birano novo rukovodstvo parlamenta Srpske, novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik preuzeo bi dužnost i možda već taj dan imenovao mandatara za sastav nove vlade Srpske.

On očekuje da nova vlada bude konstituisana do kraja decembra, jer u međuvremenu mora da bude konstituisano i Vijeće naroda Republike Srpske, kao i da mandatar bude iz SNSD-a, i to na osnovu sporazuma te stranke sa DNS-om i SP-om.

„Prema tom sporazumu, očekujem da mandatara za sastav nove vlade da SNSD. DNS će biti zastupljen na nekim drugim visokim dužnostima. Socijalisti će imati povećano učešće u vlasti u odnosu na dosadašnju strukturu, što znači veći broj važnih pozicija“, pojasnio je Radojičić gostujući večeras na sarajevskoj TV1.

On smatra da opozicija u Republici Srpskoj nastoji da nastavi sa spekulacijama, iako je izgubila na izborima.

„Proteklih dana je od glavne opozicione stranke – SDS-a bukvalno trajala rasprodaja. Svima su okolo nudili ministarska mjesta, premijerske pozicije samo da bi obezbijedili 42 poslanika u Narodnsoj skupštini. Oni nemaju ni blizu 42 glasa, već naprotiv“, naglašava Radojičić.

Prema njegovom mišljenju, i vlast na nivou BiH može biti vrlo brzo formirana ukoliko se bude odmaklo od logike da se bira neko ko je manji slabiji i jeftiniji.

„Ukoliko se krene u probiranje i kompenzovanje da se izaberu manji, slabiji i podložniji, upašćemo u isti film u kojem smo bili 2010. Ukoliko bude uvaženo realno stanje i otvoren razgovor na relaciji politika prioriteta, moguće je veoma brzo formirati vlast“, smatra Radojičić.

On pojašnjava da bi bilo daleko lakše komunicirati i sarađivati ukoliko bi Savjet ministara BiH i entitetske vlade bili manje-više iste kompozicije, jer bi u suprotnom bilo mnogo više konfrontacije.

Radojičić upozorava da za formiranje vlasti na nivou BiH, prije svega Savjeta ministara, ne bi bilo dobro da SDA kao pobjednik izbora na nivou Federacije BiH upadne u film u kojem je bila SDP prije četiri godine.

„Ako neko namjerava da pravi kombinacije bez SDA, SNSD-a i HDZ-a mislim da će zaglaviti u istim problemima kao SDP prije četiri godine“, ističe Radojičić i dodaje da je potrebno više ovakvih razgovora kao što je bio današnji između predstavnika SNSD-a i SDA, da bi se stvari iskristalisale.

Prema njegovim riječima, SNSD je zainteresovan za učešće u Vladi FBiH.

„Već postoji dogovor da jedan ministar SNSD-a bude u Vladi FBiH, a jedan HDZ-a u Vladi Srpske. Sličan dogovor očekujemo i sa SDA“, pojasnio je Radojičić.

On je naveo da je današnji sastanak SNSD-a i SDA u Sarajevu bio je posvećen principima i politikama.

„Na nivou načela može se govoriti o saglasnosti. Obje stranke su za evropski put BiH, rješavanja predmeta ‘Sejdić i Finci’, sistema koordinacije, vojne i državne imovine, brzo formiranje vlasti, ekonomiju, stabilizaciju javnih finansija, racionalizaciju javne potrošnje. Oko toga smo sve saglasni, ali kad se uđe u razradu toga pojavljuju se razlike“, naglašava Radojičić.

Navodeći da definitivno postoje razlike u mišljenjima između dvije partije i da ih nije moguće izbrisati, Radojičić napominje da se mora razgovarati o svemu i pranalaziti rješenja.

„Ukoliko svaka od strana ostane ušančena u svom stavu onda ta pitanja neće biti riješena. Svi moraju da ulože veoma puno napora na pronalaženju rješenja koja će neminovno odstupiti od inicijalnih pozicija strana“, smatra Radojičić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se