18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

HDZ i SDA dogovorili se o formiranju vlast u FBiH

MOSTAR – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović potvrdili su danas nakon sastanka u Mostaru da su ove dvije stranke dogovorile formiranje vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ i kantonima, ali ne i na nivou BiH.

Čović i Izetbegović najavili su da će u utorak, 18. novembra, biti potpisan sporazum o principima djelovanja nove vlasti HDZ-a BiH, SDA i DF-a kada je riječ o vlasti u FBiH.

Lider HDZ-a BiH izjavio je da se na današnjem sastanku u Mostaru sagovornici nisu „opterećivali“ pitanjem kako doći do partnera iz Republike Srpske, te dodao da vjeruje da će i to biti dogovoreno.

„Ja imam svoj stav, Izetbegović svoj, ali nama je cilj uspostaviti vlast koja neće imati blokada“, dodao je Čović.

Izetbegović je izrazio uvjerenje da neće biti problema ni oko formiranja vlasti na nivou BiH.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se nastave razgovori sa SNSD-om ukoliko ova stranka uspostavi vlast u Srpskoj i jesu li „zakovani“ njegovi stavovi o tom pitanju, Izetbegović je rekao da je Dodik „zakovao stvar kada je izjavio da BiH treba ukinuti, da je nikakva, smiješna, nedorečena, neodrživa, da je treba podijeliti“.

Izetbegović je dodao da je to i zbog činjenice da je za Dodika neprihvatljiva kvalifikacija „genocid u Srebrenici“, da su za predsjednika Srpske optužbe protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića izmišljotine i manipulacije, te da je general Ratko Mladić heroj.

On je ocijenio da je „Dodik `zakovao stvar` za ovaj mandat“ jer je izjavio i da će Srpska jednog dana donijeti zakon da se ne primjenjuju odluke Ustavnog suda, da je za Vladu Srpske neprihvatljivo da sude „sudije muslimani“, te da „Izetbegović nije dobrodošao u Srpsku i da tamo ne smije dolaziti“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se