28.1 C
Zvornik
16. јун 2024.

Zukić: SDA će razgovarati sa svima

SARAJEVO – Niti koga favorizujemo, niti koga minimiziramo. Stranka demokratske akcije će obaviti razgovore sa svim političkim subjektima koji su zainteresovani za reforme, jačanje BiH, oporavak ekonomije…, kazao je Agenciji Fena generalni sekretar SDA Amir Zukić, upitan s kojim strankama će SDA započeti razgovore u vezi s formiranjem vlasti.

Po njegovim riječima, u ponedjeljak je održana sjednica Kolegija Stranke na kojoj je dogovoreno da zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović bude na čelu pregovaračkog tima.

Zukić je naveo da će SDA razgovarati sa svim političkim subjektima.

“Mi ćemo odgovorno raditi i formirati stabilne parlamentarne većine gdje god je to moguće, a koje bi funkcionisale cijeli mandat i to na principu jasnog opredjeljenja za pokretanje ekonomskog razvoja u BiH“,  kazao je Zukić.

Istaknuo je da se buduća vlast treba baviti ekonomskim reformama i to je ključno pitanje za BiH.

“U fokusu mora biti privreda i novo zapošljavanje, poboljšanje poslovne klime, borba protiv korupcije i pravedniji socijalni sistem zaštite – to su pitanja koja su zaista važna za građane ove zemlje. Evidentno je da se buduća vlast ne smije baviti stalnim prekompozicijama, kao što je to bio slučaj do sada, već rješavanjem svakodnevnih životnih pitanja građana“, kazao je Zukić.

Po njegovim riječima, SDA je vođena jasnim principima da u BiH mora doći do ubrzanog oporavka privrede, inostranih investicija i kapitala u zemlji da bi se omogućilo novo zapošljavanje.

“Principi moraju biti usmjereni od smanjenja javne potrošnje u BiH do niza mjera koje će dovesti do održivosti budžeta na svim nivoima vlasti. Također, svaki cilj buduće parlamentarne većine mora imati sačinjen plan s rokovima realizacije“, kazao je Zukić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se