15.9 C
Zvornik
27. фебруар 2024.

Vučić: Imam strahove u vezi sa BiH

BEOGRAD – Srbija će uvek uraditi sve što je u njenoj moći da očuva stabilnost u regiji, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić drugog dana Beogradskog bezbjedonoskog foruma, dodavši da postoji bojazan kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

’’Imam neke strahove u vezi sa Bosnom, ali Srbija će uvek uraditi sve što je u njenoj moći da očuva stabilnost u čitavom regionu. Mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, kao što sam to već nekoliko hiljada puta rekao i nadam se da ćemo svi biti od velike pomoći kako bi se rešila ta situacija na najbolji i najpravilniji način“, rekao je Vučić, prenosi Avaz.

Premijer Srbije takođe je rekao da će, osim regionalne stabilnosti, građanima ove zemlje bolji život omogućiti i nastavak Srbije na putu eurointegracija te unutrašnje reforme na kojima svi moraju da rade.

Kada su u pitanju evropske integracije, Vučić je istakao da Srbija nastavlja svoj evropski put i to ne zbog toga što ima neku vrstu idolatrijskog odnosa prema EU, nego zato što je to najbolje za Srbiju i za njene građane.

On je istakao da kada priča o regionalnoj stabilnosti ne misli samo na pitanje mira u regiji, nego i na ekonomsku stabilnost i stabilne političke veze te je naveo da će se prvi put poslije 68 godina u Beogradu sresti premijeri Srbije i Albanije, krajem oktobra.

’’Bez te regionalne stabilnosti, bez političke stabilnosti, u Srbiji nećemo moći da gradimo drugačiju i bolju ekonomiju nego što je danas“, rekao je Vučić u izjavi novinarima nakon održane uvodne riječi.

Navodeći da očekuje i da se nada da Srbija može da bude prva novoprimljena zemlja u članstvu EU, Vučić je rekao: „Za tako nešto moraćemo mnogo da radimo, moraćemo mnogo toga da napravimo, mnogo teških stvari da preduzmemo, ali sam uveren i to je druga stvar, da Srbija kada bude deo EU zahvaljujući našim reformama, našoj ozbiljnosti i odgovornosti neće biti ni blizu najsiromašnije zemlje.“

Upitan da prokomentariše jednu od tema Foruma, tj. trenutnu političku podjelu svijeta na istok-zapad, Vučić je rekao da Srbija ima svoju poziciju.

’’Srbija misli da je ovo najbolja politika, mi smo na putu ka EU, želimo i imamo dobre odnose sa Ruskom Federacijom i takvu politiku ćemo da gajimo i negujemo. To je naš odnos, naš stav, Srbija od toga ima i imaće koristi u budućnost’’, rekao je Vučić.

’’Mislim da ćemo imati veoma ozbiljnu i odgovornu i konstruktivnu ulogu, koju će poštovati i istok i zapad, što je veoma važno. Mi smo neko u koga mogu da imaju poverenja i jedni i drugi jer ja nemam dve priče, ja pred vama što kažem za sankcije Rusiji i evrointegracije, kažem i u Moskvi i u Briselu“, zaključio je Vučić.

Avaz.ba

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se