7.4 C
Zvornik
25. септембра 2022.

Ugledni naučnici najavili erupciju koja bi mogla ubiti 120 miliona ljudi

TOKIO – Do 120 miliona mrtvih, skoro cjelokupno stanovništvo Japana, moglo bi poginuti u slučaju snažne vulkanske erupcije koju je taj arhipelag već doživio u dalekoj prošlosti, piše u stručnoj studiji koja će u cijelosti biti objavljena u novembru.

Prema sažetku istraživanja japanskih vulkanologa Jošijukija Tatsumija i Keika Suzukija sa univerziteta u Kobeu, koje objavljuju svjetski mediji, opasnost od takvog katastrofičnog scenarija iznosi jedan odsto u nadolazećem vijeku.

„Moramo biti svjesni činjenice da neće biti ništa čudno ukoliko jednog dana na našem ostrvu dođe do velike, snažne erupcije“, kazali su stručnjaci.

Oni procjenjujući da bi u tom slučaju moglo poginuti i do 120 miliona ljudi, skoro cijelo japansko stanovništvo koje sada broji 127 miliona ljudi.

„U Japanu se nalazi sedam posto aktivnih vulkana na svijetu i naša je zemlja često bivala pogođena tom prirodnom katastrofom, poput nedavne erupcije planine Ontake u kojoj je živote izgubilo više od 50 ljudi. Pogled je usmjeren prema Fujiju, gdje postoji opasnost od erupcije“, pišu naučnici.

Oni svoj rad temelje na izučavanju razmjera i učestalosti velikih erupcija u Japanu, s posebnom pažnjom usmjerenom na kalder Aira, gigantski krater koji je nastao prije 28.000 godina u području Kagošime, na jugozapadnom otoku Kjušu, kada se vrh vulkana urušio nakon strašne erupcije.

Bilo je potrebno 1.000 godina da se u tom području obnove ljudske naseobine.

Kaldera je geološki oblik koji stvara vulkan kada se uruši sam u sebe, tako stvarajući veliki i poseban oblik vulkanskog kratera, u obliku kotla.

„Ukoliko jednog dana dođe do ponavljanja ovog fenomena u istom području, sedam miliona života bi moglo nestati u samo dva sata uslijed lave i kamenja“, dodaje se u studiji.

Japan, smješten na vatrenom pacifičkom prstenu, na sastavnici četiriju tektonskih ploča, ima 110 aktivnih vulkana, a Fuji je daleko najpoznatiji. Više od polovine tih vulkana se pomno motri i, kao nedavno Ontake, koji je eksplodirao bez ikakve prethodne naznake, svaki se od njih također može probuditi svakog trenutka.

U potresu koji je 1923. godine pogodio područje Tokija poginulo je više od 140.000 ljudi. Ovi vulkani takođe stvaraju i tsunamije, poput onog koji je u martu 2011. godine pogodio sjeverni Japan.

„Nije pretjerano reći da bi kolosalna vulkanska erupcija od Japana napravila izumrlu zemlju“, zaključili su profesori Tatsumi i Sizuki.

Naučnici pozivaju da se novim tehnologijama izračunaju „rezervoari magme“ kojih je mnogo ispod Zemljine kore u slojevima dubokim nekoliko kilometara, prenosi Jutarnji.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se