9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Potreban nacionalni konsenzus, RS nema pravo na grešku

BEOGRAD – Republici Srpskoj nisu potrebne političke podjele, nego nacionalni konsenzus i jedinstvo, jer Srpska nema pravo na grešku ako misli da opstane – ocijenili su analitičari i intelektualci iz Srpske i Srbije koji su u Beogradu učestvovali na okruglom stolu „Izbori u Republici Srpskoj – nacionalni konsenzus ili raskol“.

Učesnici skupa, koji su organizovali Centar za stratešku saradnju iz Republike Srpske i Centar za razvoj međunarodne saradnje iz Beograda, istakli su da očekuju da se poslije izbora u Srpskoj napravi nacionalni konsenzus i formira zajednička vlast najvećih političkih stranaka u interesu građana Srpske.

Izvršni direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje iz Beograda Dragomir Anđelković izjavio je novinarima da građani Srpske na predstojećim izborima ne treba da se dijele tako da se ugrožava Republika Srpska, nego da im njena odbrana bude u prvom planu.

On je apelovao na građane Republike Srpske da podrže ono što je najvažnije, a to je odbrana Srpske, zaštita nacionalnih interesa i da ne prihvate da ih neko posvađa i polarizuje.

„Za naše društvo je najgore da se međusobno sukobljavamo. Oni koji žele da sruše Republiku Srpsku i Srbiju svedu na nivo kolonije, ne mogu to da postignu spolja, nego samo ako mi iznutra budemo toliko ostrašćeni i međusobno sukobljeni da zaboravimo da je najvažnija država. Zato moramo imati uvijek državu u prvom planu“, rekao je Anđelković.

Navodeći da u Republici Srpskoj na unutrašnjem planu ima mnogo toga da se kritikuje, Anđelković je istakao da, kada je riječ o odnosu prema državi i svijetu, nesumnjivo je da je Milorad Dodik poveo državotvornu politiku, politiku odbrane Srpske i zaštite njenih interesa.

Predsjednik Centra za stratešku saradnju iz Republike Srpske Predrag Nikolić rekao je da na izborima raste atmosfera netrpeljivosti, što nije dobro za Srpsku, zbog čega angažovani intelektualci treba da podrže ideju nacionalnog konsenzusa.

„Ne treba stavljati u prvi plan neke stvari koje imaju lažne prioritete, jer kriminala i korupcije uvijek ima, ali to ne može imati prioritet nad jednom nacionalno odgovornom politikom“, istakao je Nikolić, navodeći da je Srpska trenutno stabilna i da sada treba zanemariti stranačke sukobe, jer nijedna stranka ne može da bude iznad Republike Srpske.

Napominjući da je Republika Srpska pod pritiscima od svog osnivanja, Nikolić je ocijenio da ti pritisci neće prestati ni poslije izbora i da se „grdno vara onaj koji misli da će se pukom promjenom fasade izbjeći ti pritisci“.

On je istakao da unutrašnji konsenzus može doprinijeti da Republika Srpska opstane i bude još jača, te dodao da je taj konsenzus potreban u odnosu na NATO, ali i na virtuelnu istoriju koja se nameće u BiH.

„Možda previše pažnje dajemo nekim stranačkim podjelama, a zaboravljamo i ćutimo pred nekim stvarima kao što su Markale, Srebrenica, gdje se nameću neke laži i putem Haškog tribunala, što svakim danom i mjesecom ugrožava poziciju Republike Srpske“, naveo je Nikolić.

Analitičar i glavni urednik internet portala „Vidovdan“ Branko Radun rekao je da intelektualci šalju poruku i apel političkim akterima u Republici Srpskoj da nadiđu svoje stranačke interese i da gledaju opšti interes Srpske, a to je u ovom momentu nacionalni konsenzus o osnovnim pitanjima vitalnih interesa srpskog naroda u BiH.

On je istakao da to znači da postojeće institucije Srpske treba da se učvrste i podjele prevaziđu, jer bi sarajevski politički krugovi mogli da unutrašnji politički konflikt u Srpskoj iskoriste da je oslabe i okrnje njene atribute vlasti i ingerencije.

Predsjednik Centra za razvoj međunarodne saradnje iz Beograda Stevica Deđanski kaže da intelektulci smatraju da građani Republike Srpske treba na neki način da nagrade politku koju je do sada vodio predsjednik Srpske, prije svega spoljnu koja se sastoji u balansiranom pristupu u očuvanju Srpske i razvijanju dobrih odnosa sa Srbijom i Rusijom.

Predsjednik Srpskog narodnog pokreta „Izbor je naš“ Dane Čanković istakao je da poslije izbora Republika Srpska ne smije da krene putem političke krize i krize vlasti, u kojoj se neće moći obezbijediti skupštinska većina i formirati vlada.

„Najbolji odgovor Republike Srpske i srpskih političara svim izazovima koji će uslijediti u narednom peridu jeste jedinstvo najvećih političkih stranaka. To je ono što priželjkuje i narod, jer je svjestan da je Srpska najbolji garant odbrane interesa srpskog naroda. Srpsku će najbolje odbraniti jedinstvo političkih stranaka, onih koje su najveće i imaju najveću podršku u srpskom narodu“, rekao je Čanković.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se