18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Otvoreni studentski domovi u Palama (foto/video)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je svečano otvorio studentske domove u Palama.

U Palama je svečano otvoren novoizgrađeni studentski dom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kapaciteta 600 kreveta, koji će trajno riješiti dugogodišnji problem smještaja studenata. Objekat su otvorili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, supruga prvog predsjednika RS LJiljana Karadžić i predsjednik Unije studenata Srpske Predrag Govedarica.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je studentski dom, uprkos skepticima, završen. „Nije ovo priča ni Milorada Dodika, ni Željke Cvijanović, ni Vlade, ni institucija, ovo je narodna priča“, istakao je Dodik.

Osvrćući se na nastanak Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Dodik je istakao da je to vizinarstvo prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića, koji je sa svojim saradnicima prije više od 20 godina inicirao osnivanje univerziteta.

„On je znao da bez univerziteta nema ni budućosti“, rekao je Dodik i založio se da danas otvoreni studentski dom nosi ime prvog predsjednika Srpske – doktora Radovana Karadžića.

Dodik je napomenuo da je Vlada Srpske u ovaj kraj uložila više od 100 miliona KM, konstatujući da je riječ o nesumnjivoj dugoročnoj podršci.

Cvijanovićeva je istakla da je današnji dan praznik Srpske, jer se završava jedan važan projekat za studente, ali i njihove roditelje. Podsjećajući da je gradnju ovog studentskog doma inicirao predsjednik Srpske, Cvijanovićeva je najavila da će i u budućnosti biti ulagano u studentski standard.

„Ponosni smo na činjenicu da naši studenti u domovima mogu da provedu mjesec dana za 10 KM, da mogu da imaju tri obroka dnevno za 2,5 KM, što se neće naći nigdje u regiji, da mogu da plaćaju svoje školarine po tri do 12 puta nižoj cijeni nego u regiji“, istakla je premijerka, i ocijenila, da to govori o odgovornoj politici kada je riječ o studentima i njihovim roditeljima.

Ona je podsjetila da se, uz brigu za smještaj studenata u Palama, ulazi u završetak projekta Četvrtog paviljona u Banjaluci, što će omogućiti smještaj za još 280 studenata, te projekta u Foči, gdje će biti oko 350 mjesta.

V.d. rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić istakao je da su ideju za izgradnju ovog doma dali predsjednik Srpske i Unija studenata, a da je ona na posebnoj sjednici Vlade Srpske pretočena u zaključke, koji su danas realizovani. Naveo je da je prošle i ove godine počela izgradnja studentskih domova na Palama, u Foči i Trebinju, a planirano je da se prave novi i obnove domovi u Bijeljini, Zvorniku i Trebinju, te izgradi novi i adaptira postojeći dom u Lukavici.

Studentski dom sastoji se od dva savremena, funkcionalna paviljona – ženskog i muškog, urađenim po savremenim standardima i opremljenim svim potrebnim sadržajima. Svaka smještajna jedinica ima zasebno kupatilo, internet i TV. U okviru studentskog doma je i odjeljenje za studente sa posebnim potrebama.

Realizacijom ove investicije vrijedne 12 miliona KM biće riješen problem smještaja za 600 studenata.

[mom_video type=“youtube“ id=“mN7g8ylic7w“]

RTRS/foto: Pale live

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se