LIFESTYLE

Namirnice koje su glavni krivci za slab imunitet

Možete da se trudite da redovno pijete vitaminske suplemente, ali ništa ne može da pogorša ili poboljša vaš imunitet kao što to može hrana. Pogotovo u sezoni gripa potrebno je da posebno obratite pažnju na to što jedete, jer su određene namirnice definitivno najveći krivci za probleme sa imunitetom. Pogledajte koje namirnice izuzetno slabe vaš imunitet na duže staze.

1) ŠEĆER 

Šećer se već duže vrijeme smatra izuzetno nezdravom namirnicom zbog toga što sadrži nula nutrijenata, a šteti zubima i mozgu. Takođe, visok nivo šećera u krvi smanjuje sposobnost organizma da se bori sa bakterijama i virusima. Po jednom istraživanju, prosječni Amerikanac unese oko 20 kašičica šećera dnevno. Ljekari preporučuju da se tokom sezone gripa izbjegavaju slatkiši, gazirani i negazirani sokovi, grickalice, čokolade, itd. Umjesto toga, trudite se da jedete što više integralnog pirinča, sočiva i leblebije, jer oni stabilizuju nivo šećera u krvi i održavaju imunitet na stabilnom nivou.

2) KUKURUZNE PAHULJICE I BIJELI HLJEB

Stručnjaci tvrde da se prosječna osoba bukvalno „davi u šećeru“, pogotovo zbog pretjeranog unosa ugljenih hidrata. Prerađene žitarice se brzo pretvaraju u glukozu tokom varenja i odlaze kao šećer direktno u krv. Ako ne možete da se odreknete tosta ujutru ili omiljenih pahuljica, napravite sami hljebu ili musli od žitarica od cijelog zrna, banana i cimeta.

3) MASNA I PRŽENA HRANA 

Namirnice bogate mastima negativno utiču na imunitet, a gojaznost i ovakav način ishrane može dugoročno da smanji sposobnost orgnaizma da se bori sa infekcijama, ali i sa određenim tipovima kancera. Stručnjaci savjetuju da počnete tako što ćete životinjsko meso zamijeniti sočivom, pasuljem ili zelenišem bogatim proteinima.

4) ALKOHOL 

Iako ljekari preporučuju čašu crnog vina nedeljno, sve više od toga može da oslabi vaš imunitet i oslabi tijelo u borbi sa infekcijama. Često konzumiranje alkohola može da dovede do dugotrajnog oštećenja imuniteta i povećanu slabost organizma na određene bolesti. Eksperti tvrde da sve više od tri čaša pića nedeljno može značajno da ošteti imunitet.

24sata.rs

Tagovi
Back to top button
Close
Close