6.4 C
Zvornik
28. фебруар 2024.

Ljudi umiru, političari se nadmeću, a lijeka nema

VAŠINGTON, MOSKVA – Od ebole bi do januara 2015. godine moglo da strada milion ljudi, a ukoliko zdravstveni napori ne budu bar proporcionalni širenju epidemije – broj žrtva biće i veći, upozoravaju kanadski naučnici.

Epidemija ebole, kojoj se kraj ne nazire, sve više postaje pitanje političkih obračuna velikih sila, a razbuktava se i farmaceutski rat za tržište, navode stručnjaci.

Naglo širenje ebole po afričkim zemljama navodi naučnike na mračne zaključke.

Ako uskoro ne bude nađeno djelotvorno sredstvo protiv virusa, broj oboljelih će se uvećavati geometrijskom progresijom.

Preventivne mjere, kao što su rana dijagnostika i izolacija, mogu da pomognu da se epidemija drži zauzdana.

Problem je u tome što mnogi stanovnici zapadne Afrike ne vjeruju ljekarima i više vole da boluju i umiru kod kuće, višestruko uvećavajući opasnost po okolinu.

Naučnici upozoravaju da čak i epidemija ebole postaje politički žeton u globalnim igrama.

Sekretar za štampu predsjednika SAD DŽoš Ernest prozvao je Kinu i Rusiju da, navodno, ne rade dovoljno na suzbijanju ebole.

„Naš predsjednik Barak Obama istupio je naprijed i pokazao američko vođstvo u ovom problemu“, izjavio je Ernest na brifingu u Vašingtonu.

Naučnici upozoravaju da se SAD previše hvale, ako se uzme u obzir da je njihov doprinos protiv ebole u Liberiji do sada – poljska bolnica od svega 25 kreveta.

A i ta bolnica je namijenjena lokalnim ljekarima koji mogu da se zaraze virusom, pa je zato sada prazna.

Osim toga, SAD su odlučile da pošalju u Liberiju 4.000 vojnika. Ali, njihov zadatak još nije konačno određen.

Što se tiče vakcine protiv ebole, do danas je nema.

Faramaceuti iz raznih zemalja, između ostalog SAD, Rusije i Kine, imaju perspektivne razrade preparata protiv virusa, ali ni jedan od njih nije prošao klinička ispitivanja na ljudima.

Pošto je bolest ušla na teritoriju SAD, vlasti su dale dozvolu da se koriste eksperimentalna sredstva. Rezultat je: 50 naprema 50 kada se radi o uspješnosti.

Jedan pacijent kog su liječili u američkoj bolnici je umro, a drugi je ozdravio.

Rusko sredstvo još nije isprobavano na ljudima zaraženim ebolom, ali preliminarno testiranje govori o visokoj pouzdanosti, navodi ministar zdravstva Rusije Veronika Skvorcova.

„Trenutno smo izradili vakcinu i oslabili aktuelne sojeve virusa. Sada se izrađuje dovoljna količina ovog preparata kako bi se ponovio eksperiment na primatima i prešlo na klinička ispitivanja“ – navodi ona.

Radi se o preparatu koji je u eksperimentima pokazao visoku pouzdanost na raznim vidovima hemoralgičnih groznica, između ostalog groznici „marburga“ – što je najbliža varijanta groznici ebola.

Efikasnost ruskog preparata, navodno, iznosi od 70 do 90 odsto.

Kina ima sopstvenu varijantu vakcine. Ona nije isprobana na pacijentima zaraženim ebolom, mada se dobro pokazala protiv drugih virusa.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se