12.4 C
Zvornik
16. април 2024.

CIK obustavio postupak protiv SNSD-a

SARAJEVO – Centralna izborna komisija BiH obustavio je postupak po podnesku SDS-a u kojem je navedeno da je SNSD od 6. do 8. oktobra u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Brčkom i drugim mjestima „rasturao materijal koji obiluje mržnjom protiv kandidata Saveza za promjene“.

SNSD se na zahtjev CIK-a izjasnio da nije autor tih predizbornih pamfleta, a s obzirom da SDS nije mogao dati nove dokaze da je SNSD vlasnik tih materijala, postupak po navedenom prigovoru je obustavljen.

CIK je kao neosnovan odbio i prigovor nezavisnog kandata za predsjednika Republike Srpske Mladena Neškovića protiv kandidata SNDS-a za predsjednika Srpske Milorada Dodika.

U svom prigovoru Nešković je naveo da je Dodik u emisiji RTRS-a 10. septembra, ali i drugim javnim nastupima iznio niz neistina protiv njega.

Uvidom u zvanične materijale CIK je došao do zaključka da nema govora mržnje u Dodikovim nastupima i da je za eventualne elemente klevete u tim nastupima zadužena druga institucija, odnosno sud.

CIK je kaznio sa 3.000 KM Novu Srpsku – NS zbog kršenja Izbornog zakona BiH, jer je u izbornoj kampanji koristila naziv i skraćenicu Srpske napredne stranke.

Komisija je odluku donijela na osnovu prigovora Srpske napredne stranke koja je prijavila da je Nova Srpska – NS u promotivnom spotu emitovanom na ATV-u 30. septembra koristila njihov naziv i skraćenicu SNS, čime je dovela birače u zabludu i prekršila Izborni zakon BiH.

Propisane kazne koje za ovakva kršenja Izbornog zakona izriče CIK iznose od 1.000 KM do 10.000 KM.

CIK je odbio kao neosnovan prigovor Prve bosanskohercegovačke stranke protiv kandidata Partije ekonomske i socijalne pravde za potpredsjednika Republike Srpske Emila Vlajkija, uz ocjenu da Vlajki u emisiji RTRS-a emitovanoj 8. oktobra nije koristio jezik mržnje.

Razmatrajući prigovor nezavisnog kandidata Mirsada Kebe, koji se žalio protiv SDA za tešku povredu ličnosti u promotivnom spotu „Šćepo i vezir“, CIK je zaključio da je prekršen Izborni zakon, ali da je postupak u ovom slučaju obustavljen jer nema dokaza da je SDA autor ovog spota.

CIK je odbio kao preuranjene više zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, precizirajući da rok za to teče tri dana nakon što Komisija utvrdi i objavi izborne rezultate.

Današnjoj sjednici nisu prisustvovali srpski članovi CIK-a Novak Božičković i Branko Petrić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se