Ex-YuVIJESTI

Za napad potrebna saglasnost Savjeta bezbjednosti

LJUBLJANA – Slovenački premijer Miro Cerar rekao je da bi za napade na ekstremističku organizaciju „Islamska država“ bilo neophodno obezbijediti saglasnost u Savjetu bezbjednosti UN.

„Zauzimamo se za to da naše djelovanje u okviru međunarodne zajednice ima jasno uporište u međunarodnom pravu“, rekao je Cerar.

On je naveo da državni vrh nije prethodno bio obaviješten o stavljanju Slovenije na listu potencijalnih američkih saveznika u borbi protiv „Islamske države“.

„Načelno nemamo problem što smo na listi, ali moramo jasno reći da to ne znači bilo kakvu konkretnu obavezu Slovenije. Borba protiv terorizma ne vodi se samo vojnim sredstvima“, rekao je Cerar za ljubljansko „Delo“.

Slovenački predsjednik Borut Pahor rekao je juče u govoru na Generalnoj skupštini UN da je Slovenija uzdržana prema vojnom djelovanju protiv „Islamske države“ bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

„Kada bi vojno djelovanje bez autorizacije Savjeta bezbjednosti UN postalo uobičajena praksom moglo bi doći do sloma savremene političke i bezbjednosne arhitekture“, rekao je Pahor.

(SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close