23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Umro Predrag Gugo Lazarević

BANJALUKA – Istaknuti srpski književnik i član Senata Republike Srpske Predrag Gugo Lazarević preminuo je danas u Banjaluci u 85. godini.

Školovao se u Banjaluci i Beogradu gdje je završio Filozofski fakultet, grupa Jugoslovenska književnost sa svjetskom.

Radio je kao profesor u banjalučkoj Gimnaziji, a zatim i u Učiteljskoj školi. Profesor na Pedagoškoj akademiji bio je 23 godine, nakon čega je imenovan za direktora Narodne i univerzitetske biblioteke „Petar Kočić“ u Banjaluci.

Na Pedagoškoj akademiji predavao je teoriju i istoriju književnosti. Bavio se i prevodilačkim radom, a bio je član Senata Republike Srpske od 1996. godine.

Lazarević je obavljao i dužnost upravnika Narodnog pozorišta.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su „Kočićeva nagrada“, nagrada Udruženja književnika Republike Srpske „Đuro Damjanović“ i Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem.

Odlukom Vijeća Univerziteta u Banjaluci 2011. godine dodijeljena mu je titula počasnog doktora nauka srpske književnosti.

Predrag Gugo Lazarević biće sahranjen u subotu, 27. septembra, u 13.00 časova na groblju „Sveti Pantelija“ u Banjaluci.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici istaknutog književnika Predraga Lazarevića, koji je preminuo danas u Banjaluci u 85. godini.

Dodik: Predrag Lazarević ostavio neibrisiv trag

U telegramu saučešća navodi se da je Lazarević svojim radom i djelom ostavio neizbrisiv trag u javnosti Republike Srpske.

„Sa žaljenjem sam primio tužnu vijest o smrti Predraga Lazarevića. Istaknuti srpski književnik, književni teoretičar i kritičar, član Senata Republike Srpske, a nadasve veliki čovjek, Predrag Lazarević, svojim radom i djelom ostavio je neizbrisiv trag u javnosti Republike Srpske“, ističe se u telegramu saučešća.

Telegram saučešća od premijerke Cvijanović

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća porodici istaknutog književnika Predraga Lazarevića, koji je preminuo danas u Banjaluci.

„Sa iskrenom žalošću sam primila vijest o smrti gospodina Predraga Lazarevića. Svojim radom i zalaganjem dao je nemjerljiv doprinos za razvoj književnosti na ovim prostorima, a njegov odlazak veliki je gubitak za našu književnu scenu“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je Lazarević iza sebe ostavio brojna djela kroz koja će ga javnost Republike Srpske pamtiti kao istaknutog književnika, književnog teoretičara i kritičara, te člana Senata Republike Srpske.

„U ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća“, navela je u telegramu saučešća Cvijanovićeva, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se