17.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Pronađena tijela 40 civila u masovnoj grobnici u Ukrajini

MOSKVA – Oko 40 tijela civila pronađeno je u jednoj od tri masovne grobnice na istoku Ukrajine, rekao je danas premijer Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.

„Do sada su pronađene tri masovne grobnice, a u jednoj su tijela 40 civila. U druge dvije su tijela zarobljenih pripadnika milicije i ukrajinskih vojnika“, rekao je Zaharčenko radio stanici „Ruski novinski servis“.

On je dodao da milicija i dalje pronalazi nove masovne grobnice, ali njihov tačan broj nije utvrđen.

Najnovije otkriće istražiće Ministarstvo unutrašnjih poslova i  Ministarstvo odbrane Donjecke Narodne Republike, kao i međunarodni eksperti iz Evrope i Rusije.

Specijalna monitoring misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ u Ukrajini saopštila je ranije da je vojna policija Donjecka pronašla tri neoznačene grobnice sa većim brojem tijela.

Dvije grobnice nalaze se u rudniku uglja Komunar, u blizini sela Nižnija Krinka, oko 35 kilometara  sjeveroistočno od Donjecka, a treća je unutar samog sela. Ova teritorija ranije je bila pod kontrolom ukrajinske vojske i bataljona „Ajdar“ iz Nacionalne garde.

Do sada su ekshumirana tijela tri žene, koje su silovane i pretučene, a jedna je bila trudna.

Ruska  Javna komora usvojila je saopštenje u kome su pozivaju UN, Savjet Evrope i OEBS da istraže masovne grobnice u Donjecku.

„Ove masovne grobnice su dokaz ratnog zločina i zahtijevaju istragu pod međunarodnom kontrolom“, rekao je zvaničnik Komore Sergej Ordžonikidze.

On je dodao da je potrebno da UN, OEBS i druge agencije formiraju nezavisni panel koji će da istraži ovo pitanje, prenio je Itar-tas.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se