4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Poziv vlastima da ubrzaju napredak

SARAJEVO – Na godišnjem sastanku Privremenog odbora između Evropske komisije i BiH, koji je održan u Sarajevu, upućen je poziv vlastima BiH da ubrzaju napredak u procesu evropskih integracija, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Ukazujući na ograničeni napredak koji je postignut, delegacija EU pozvala je domaće vlasti da prevladaju ukupni zastoj u procesu evropskih integracija.

Posebno je naglašena potreba hitnog uspostavljanja efikasnog koordinacionog mehanizma između vlasti u BiH po pitanjima koje se odnose na EU, i to ne samo radi uspješne i efikasne interakcije s EU, već i provođenja naredne faze obezbjeđivanja sredstava EU za BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći dva.

Delegacija EU očekuje da će se nakon oktobarskih izbora predložene reforme hitno pokrenuti na relevantnim nivoima vlasti u BiH.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka se, između ostalog, navodi da je delegacija EU podsjetila i na zaključke Savjeta o potrebi da BiH hitno provede odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“.

Komisija je izrazila žaljenje što je morala prekinuti svoje stalne napore u smislu pomoći u pronalasku rješenja, s obzirom na nedostatak spremnosti na kompromis.

Delegacije su razmijenile mišljenja o situaciji na tržištu energije u BiH i odgovarajućim zakonskim i administrativnim inicijativama.

Komisija je pozdravila što je BiH uspjela da ponovo osposobi „Elektroprenos“, ali je navela da raspodjela neto prihoda koji prelaze 100 miliona KM predstavlja jasno kršenje sporazuma sa Komisijom postignutog na sastanku početkom 2014. godine.

Komisija je pozvala BiH da poštuje obaveze iz ugovora o energetskoj zajednici, posebno u sektoru gasa u kojem je zapaženo ozbiljno i stalno kršenje obaveza.

Delegacija EU je u vezi sa gasovodom „Južni tok“ naglasila da je BiH, kao potpisnica ugovora o energetskoj zajednici, dužna da prije svega predloženi međudržavni sporazum s Ruskom Federacijom u potpunosti uskladi sa važećim zakonodavstvom EU.

Delegacija EU je naglasila važnost Sporazuma za rast i zapošljavanje, koji se na osnovu svobuhvatnih konsultacija u BiH tokom 2014. godine bavi ozbiljnim strukturnim ekonomskim problemima u zemlji.

Delegacija BiH izvijestila je o obavljenom poslu u procesu približavanja tokom proteklih 15 mjeseci.

U saopštenju se podsjeća da su se predstavnici Evropske komisije sastali sa predstavnicima BiH 25. i 26. septembra u Sarajevu na zasjedanju Sedmog privremenog odbora.

Ovaj odbor, kojeg čine visoki funkcioneri, sastaje se jednom godišnje da bi razmotrio ukupne odnose između EU i BiH, a naziva se Privremenim odborom imajući u vidu da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju još nije stupio na snagu.

Sastankom je predsjedavala direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić, a kopredsjedavao direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije Žan Erik Pake.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se