24.4 C
Zvornik
16. јул 2024.

Niko iz boračkih kategorija neće biti uskraćen za pomoć

TREBINJE – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručili su da niko iz boračke populacije neće ostati uskraćen za podršku republičkih vlasti, jer su oni nesumnjivo odlučujući faktor u stvaranju Republike Srpske.

Dodik i Cvijanovićeva posjetili su danas u trebinjskom naselju Gorica zgradu, čijom izgradnjom će biti riješeno stambeno pitanje 11 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i zaokruženo stambeno zbrinjavanje na području grada.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da su republičke institucije svoj odnos prema boračkim kategorijama pokazale i u oblasti stambenog zbrinjavanja u Srpskoj, gdje je trebalo riješiti oko 5.600 porodica poginulih i invalida od prve do četvrte kategorije, koliko ih je bilo po prvobitnom spisku koji su utvrdili Boračka organizacija i ostale nadležne institucije.

Dodik je istakao da ima dosta problema u kriterijumu prilikom dobijanja stana, navodeći primjer da neko iz boračke kategorije, ko se doseli u Trebinje, bude stavljen na listu i tako sa nje potisne one koji žive u ovom gradu i koji su možda bili prvorangirani.

„Mislim da to nije fer i da nije korektno, te da je trebalo primarno rješavati porodice poginulih i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u mjestu življenja, što bi bilo mnogo poštenije i omogućilo bi brže rješavanje tih pitanja“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da izgradnjom zgrade u Trebinju neće biti riješeno stambeno pitanje svih, već da je ostao jedan broj ljudi koji se nisu na vrijeme javili, te dodao da je sa Boračkom organizacijom dogovoreno da bude utvrđen spisak neriješenih slučajeva da bi mogao biti kreiran novi program podrške tim ljudima.

Dodik je podsjetio da je ostvaren značajan dio dogovora iz marta sa predstavnicima boračkih kategorija u vezi sa zapošljavanjem, napominjući da se ozbiljno pristupilo tome problemu i da je od tada u preduzeća koja su pod kontrolom Vlade Srpske zaposleno 28 novih radnika iz različitih boračkih kategorija.

„Naravno da na ovom broju nećemo stati, već ćemo u kontinuitetu rješavati i ona lica iz boračkih kategorija koja u ovom periodu nisu zaposlena, a njih je mali broj“, rekao je Dodik.

On je naveo da su ovi programi, uz uvođenje boračkog dodatka, samo neki od vidova pomoći, što pokazuje odnos države prema borcima.

Premijer Srpske Željka Cvijanović rekla je da će izgradnjom stambene jedinice u Gorici biti zaokruženo stambeno zbrinjavanje za grad Trebinje, te da će u budućnosti biti pronađeno novo rješenje za sve one koji si izostavljeni sa spiska iz 2007. godine.

„Jedan broj onih koji se nisu našli na ovim spiskovima iz 2007, a realizacija programa počela 2008. godine, naći će se ili putem jednog novog modela ili putem redovnog zbrinjavanja, uz planiranje, u budžetu“, rekla je Cvijanovićeva, napominjući da je Vlada za stambeno zbrinjavanje 5.606 korisnika izdvojila više od 100 miliona maraka.

On je dodala da paralelno teku aktivnosti na obezbjeđivanju stambenog prostora, ali i nepovratnih novčanih sredstava za one koji već raspolažu određenim stambenim prostorom.

„Uprkos krizi i poplavama, realizovaćemo program zbrinjavanja u ovoj godini“, rekla je Cvianovićeva, dodajući da je ove godine akcenat stavljen na zapošljavanje demobilisanih boraca, djece iz porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Predsjednik Boračke organizacije grada Trebinja Pero Mišeljić istakao je da je nakon sastanka sa predsjednikom Dodikom u martu sastavljen spisak prioriteta za zapošljavanje boraca sa petoro i više članova u porodici gdje niko ne radi, ili imaju minimalnu penziju.

„Nadamo se da ćemo sve boračke kategorije u budućnosti stambeno zbrinuti. Što se tiče zapošljavanja, to ide svojim tokom i do kraja godine ćemo završiti ono što smo počeli u martu“, rekao je Mišeljić, napominjući da je do sada zaposleno 28 pripadnika boračke populacije.

Dodik i Cvijanovićeva su zajedno sa predstavnicima energetskog sektora obišli i kancelarije Boračke organizacije grada Trebinje gdje su sa rukovodstvom razgovarali o aktuelnim problemima i realizovanim obećanjima.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se