18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Mladica osvaja Drinu! U Malom Zvorniku pušteno hiljadu jedinki mladice (video)

MALI ZVORNIK – U petak je na rijeci Drini, u dijelu ribarskog područja Srbija zapad, korisnika Eko-Ribarstvo iz Valjeva izvršeno poribljavanje mladicom na tri lokaliteta: Bajina Bašta, na ušću rijeke Rače u Drinu, Ljubovija i ispod HE Zvornik u Malom Zvorniku,

Poribljavanje je izvršeno u okviru projekta „Priča jedne mladice“, a u Drinu je pušteno po 1000 jedinki mladice. Vještački mrijest, izvršen je u Perućcu, a za isti, korištene su matice koje se čuvaju u rijeci Vrelo.

Puštanje mladice u Malom Zvorniku izvršeno je nedaleko od Predškolske ustanove ,,Crvenkapa’’. Pušteno je po 1.000 primjeraka na svakom lokalitetu.

Jedan od pokretača ovog projekta je naš najpoznatiji odbojkaš, bivši reprezentativac Vladimir Vanja Grbić. Zahvaljujući mladim biolozima, entuzijasima, nekolicini ribolovaca okupljenih oko prvog čuvara rijeke Vrelo – Sene, u protekle četiri godine, izmriješteno je uspješno preko 43 hiljade jedinki, najrijeđe plemenite, slatkovodne vrste u svijetu.

Zahvaljujući velikom srcu male grupe ljubitelja prirode i pored velikih finansijskih poteškoća i prepreka druge vrste, nakon velikog pomora ribe koji je zadesio našu najljepšu rijeku prije nekoliko godina, Drina se polako oporavlja.

Ovom prilikom u zgradi opštine Mali Zvornik prikazan je i dokumentarni filma „Priča jedne mladice“ (The Story of a Danube Salmon), kao i tribina o projektu Vještački mrijest mladice u interesu jačanja prirodne populacije u rijeci Drini, zaštiti ihtiofaune i mogućnostima za razvoj ribolovnog turizma na rijeci Drini.

[mom_video type=“youtube“ id=“8Nhy-J65GgA“]

video: Velibor Rakić Antonić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se