-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Minimalna akciza na kutiju cigareta dvije KM

BANJALUKA – Upravni odbor /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH donio je danas odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2015. godinu po kojoj će od 1. januara minimalna akciza na kutiju cigareta biti dvije KM.

Prema ovoj odluci, poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na 1. januar 2015. godine obilježene akciznim markicama izdatim od 1. januara 2010. do 31. decembra 2014. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 10. januara 2015. godine, navodi se u saopštenju UIO BiH.

Na osnovu ove odluke, od 1. januara 2015. godine akciza na duvan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 odsto minimalne akcize, odnosno 79,60 KM po kilogramu.

UO UIO usvojio je ovu odluku u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH i evropskim direktivama koje se odnose na ovu oblast.

Donijeta je odluka o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina za 2015. godinu, a oslobođeni plaćanja biće rudnici i željeznička preduzeća koja koriste ovo gorivo u proizvodnji, a za koje su saglasnost dale entitetske vlade.

UO UIO dao je saglasnost za izradu idejnog projekta izgradnje graničnog prelaza Bratunac – LJubovija, a na osnovu pokretanja inicijative za sklapanje međudržavnog ugovora između BiH i Srbije o otvaranju novog graničnog prelaza.

Izrada idejnog projekta neće proizvesti finansijske troškove u budžetu institucija BiH, jer će ga raditi institut u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se