Društvoizbor urednikaVIJESTI

Zimnica skuplja nego ikad

BANJALUKA – Domaćice koje odluče da pripreme zimnicu moraće da izdvoje pozamašnu sumu novca jer su na pijacama u RS cijene voća i povrća veće nego ikada.

Na banjalučkoj tržnici kažu da je za kilogram paradajza ove godine potrebno izdvojiti od jedne do 2,5 KM, dok krastavci koštaju od 0,80 do 1,3 marke.

– Ove godine u odnosu na prošlu poskupio je i kupus jer je za kilogram potrebno izdvojiti od 0,8 do 1,3 KM – kazali su na tržnici i dodali da crveni luk košta od 0,8 do 1,2 KM.

Banjalučanka Mirjana Savić kaže da za sada samo razgleda cijene povrća i voća za zimnicu.

– Već sada razmišljam čime ću da punim tegle za zimu, ali uprkos cijenama neću odustati – kazala je Savićeva.

Slična situacija je i u drugim opštinama RS, gdje kažu da će tokom zime mnogo manje ljudi uživati u ukusima domaće turšije, kiselog kupusa, pečene paprike, soka od paradajza ili džemova. Domaćice u Prijedoru kažu da je za zimnicu potrebno pravo malo bogatstvo, pogotovo za velike porodice.

– Cijene povrća su više nego prošle godine jer se paprika za ajvar ne može naći ispod dvije KM. Kilogram patlidžana košta 0,80 KM, a lani je cijena bila 0,50 KM – kazali su na pijaci u Prijedoru i dodali da je ponuda za sada slaba zbog poplava koje su prepolovile rod u baštama u Potkozarju. Kada su u pitanju džemovi i marmelade, sezona njihove pripreme je u punom jeku.

– Breskve koštaju 2,5 KM, kajsije od dvije do tri  KM, dok pakovanje od pola kilograma kupina košta 1,5 KM, malina 2,5 KM, krušaka dvije KM – kazali su u Prijedoru.

Na zelenoj pijaci u Gradišci prodavci kažu da se cijene ove godine nisu puno mijenjale u odnosu na prošlu.

– Kilogram sitnih krastavaca i paradajza košta dvije marke, a za kilogram paprike potrebno je 1,50 KM, dok se kupus prodaje za 0,80 KM, a mrkva i patlidžan za 1,50 KM – kazali su na pijaci. Domaćice u ovoj opštini ističu da će čekati da još malo padnu cijene i da će se odlučiti za pravljenje zimnice jer, kako kažu, gotova je preskupa.

– Najviše je poskupio paradajz, koji se prodaje po cijeni od 1,80 do 2,50 maraka za kilogram, što je za marku više nego lani. Poskupio je i krastavac, koji je sada oko jedne marke, dok su i cijene paprike više od prošlogodišnjih za 0,50 KM – kazali su na pijaci u Bratuncu.

Mnoge domaćice tvrde da je isplativije kupiti gotovu zimnicu, ali se kvalitet ipak ne može porediti.

– Povrće je ove godine skuplje od 0,50 do jedne marke. Zbog poplave i kiša koje su uništile većinu poljoprivrednih kultura i zbog poskupljenja domaćice odustaju od pripremanja zimnice – rekla je Milica Mitrović iz Bratunca.

Slab rod

Većina domaćinstava u srbačkoj opštini prilikom pripreme zimnice koristiće povrće koje su sami uzgajili.

– Ranije sam trošila oko 150 maraka na pripremu zimnice i imala sam svega, od miješane salate do ajvara. U posljednje vrijeme sam se okrenula proizvodnji, ali zbog lošeg vremena ove godine slabo je rodio paradajz i crvena paprika pa sam imala dosta problema, naročito u pripremanju ajvara – rekla je Smilja Janković iz Srpca.

Glas Srpske

Tagovi
Back to top button
Close
Close