14.3 C
Zvornik
21. мај 2024.

Počela izgradnja kuća razorenih u poplavama

BIJELJINA – U Bijeljini je danas počela izgradnja temelja za pet montažnih kuća koje će zamijeniti domove razorene u katastofalnim poplavama u maju.

U naselju Balatun plavni talas Save je potpuno uništio 21 montažnu kuću koje su se od završetka rata već dva puta „selile“ unutar Republike Srpske, zajedno sa srpskim stanovništvom koje je protjerano iz Gornjeg Vakufa i Bugojna.

Domaćin iz ovog naselja Slobodan Antonić, penzioner, objašnjava kako je 21 porodica izbjegla tokom rata u Banjaluku, odakle su 1996. godine smješteni u sadašnje montažne kuće u srebreničkom naselju Slapovići.

U potrazi za boljim životom, samo godinu dana kasnije svi su „podigli“ svoje montažne kuće i prenijeli ih u gradsko jezgro Srebrenice i Bratunca, da bi 2003. godine ponovo „preselili“ domove u Bijeljinu, na zemljište koje su kupili.

Za prvih pet porodica u toku je izgradnja temelja na koje će biti postavljene ponovo montažne kuće, donacija domaće kompanije „Steko“, sa standardnih 15 metara kvadratnih stambenog prostora po članu domaćinstva.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je novinarima da će lokalna zajednica obezbijediti uređenje temelja, a za kuće će se i dalje tražiti donatori.

On očekuje da će do zime u novim kućama biti stotinjak porodica na području Bijeljine čije su kuće uništene u poplavi.

Vrijednost prvih pet kuća za koje je počela izgradnja temelja je oko 200.000 KM, odnosno 600 KM po metru kvadratnom, a projektovane su sa nešto višim temeljima i sa sratom, kako bi, zlu ne trebalo, kažu mještani Balatuna, mogle odoljeti nekoj novoj poplavi.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se