4.3 C
Zvornik
30. новембра 2022.

Komandant Slavjanska ratovao u BiH

KIJEV – Komandant Slavjanska Igor Strelkov (44) koga neki ruski novinari doživljavaju kao „ruskog Ramba“, neustrašivog i hladnokrvnog komandanta, prva ratna iskustva stekao je kao dobrovoljac u BiH.

Igor Strelkov, komandant odbrane SlavjanskaStrelkov je ispričao ruskim novinarima da je prije BiH, kao student istorije, bio dobrovoljac u Pridnjestrovlju, ali šta je pravi rat vidio je tek u u BiH, objavlie su Večernje novosti.

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je pravo prezime Igora Strelkova Girkin. On je u BiH bio od novembra 1992. do marta 1993. u Drugom ruskom dobrovoljačkom odredu.

Svoja sjećanja iz BiH Igor je prvi put objavio u moskovskom nedeljniku „Zavtra“ 6. januara 1998. U redakciji lista se upoznao sa Aleksandrom Borodajom, koji je sada premijer samoproglašene Donjecke republike. Za Strelkova ruski novinari pišu da je oficir Ruske vojne obavještajne službe (GRU).

“Jedno od glavnih pravila koje sam naučio u Bosni je bilo da se na službi ne sme piti. Prvi moji utisci iz bivše Jugoslavije su bili da taj rat liči na „veliki Bejrut“. Kad sam došao u Bosnu, tamo se mnogo pilo od čega je bilo samo štete“, sjeća se Strelkov.

Drugi Ruski dobrovoljački odred u Višegradu
Drugi Ruski dobrovoljački odred u Višegradu

Ispričao je kako se zbog pića dogodio tragičan slučaj:

“Pošto su dobrovoljci dobro popili, od paljbe su nastradali njihovi. Kozački komandiri su noć prije događaja mnogo pili, pa su zbog mamurluka minobacači ruskog odreda „pokrili“ svoje. Tada je poginuo naš Kozak i Srbin pratilac, a još jedan dobrovoljac je postao invalid“, sjeća se i dodaje da mu je lekcija iz BiH dobro došla u organizaciji odbrane Slavjanska, a pre toga tokom ratovanja na Kavkazu.

Igor je iz oficirske porodice i istorija koju je učio na fakultetu nije mu bila atraktivna kao profesija.

Zato je poslije Bosne i Hercegovine dvije godine kao vojnik bio u ruskoj armiji, gdje je i ostao po ugovoru. Tako je dospio u Čečeniju u sastavu motorizovane brigade. Radio je kao vojni obavještajac, a kasnije je bio i u Dagestanu 1998. do 1999. godine.

(Novosti online)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se