14.3 C
Zvornik
21. мај 2024.

Cvijanović: Moramo vratiti ljude kućama

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je sinoć da je prioritet Vlade Srpske obnova domaćinstava i privrednih subjekata nastradalih u poplavama.

Željka-CvijanovićPremijer-RSCvijanovićeva je istakla da će šteta uzrokovana poplavama biti sanirana i da će biti obezbijeđena redovnost punjenja budžeta Republike Srpske.

„Moramo vratiti ljude kućama da bi mogli organizovati život i pomoći privrednim subjektima da se organizuju, odnosno reorganizuju. To su nam dva najvažnija prioriteta i sigurna sam da će se Republika Srpska izvući iz postojećih problema“, rekla je Cvijanovićeva za prnjavorsku Televiziju „K3“.

Ona je naglasila da će Fond solidarnosti za obnovu Srpske funkcionisati sedam godina, da se procjena štete radi sa međunarodnim institucijama, ali da su veoma važni i spiskovi lokalnih zajednica.

„Nemoguće je zamisliti obnovu koja će trajati manje od sedam godina. Sve što se u ovoj situaciji uzima od jednog čovjeka daje se drugom, kojem je u ovom trenutku potrebnija“, dodala je Cvijanovićeva, te napomenula da će biti formiran registar štete.

Prema njenim riječima, građani će dobiti po 5.000 KM za obnovu domaćinstava nastradalih u poplavama. „Sredstva koja dobiju građani će moći da koriste za kupovinu namještaja, građevinskog materijala i svega neophodnog da bi mogli da usele u svoje kuće“, precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se paralelno radi i na rješavanju problema u poljoprivredi.

„Radimo na obnavljanju tekuće poljoprivredne proizvodnje. Izazov će nam biti i obezbjeđivanje sredstava za buduću proizvodnju, što je veoma važno“, naglasila je Cvijanovićeva i napomenula da Vlada ima dobre programe koji se odnose na poljoprivredu.

Premijer Srpske želi da svi poslanici na sutrašnjoj posebnoj sjednici budu na visini zadatka i da se ne služe politikanstvom. „Nažalost neki su se time služili i u danima nesreće. Vlada Srpske je sve dobro uradila, predložila kvalitetne mjere i sutra idemo spremni na sjednicu“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da će svi morati snositi odgovornost za određena dešavanja
prilikom poplava.

Govoreći o prihodima u budžetu Srpske, premijer Srpske je rekla da su pali, ali da se situacija poboljšava.

„U narednih mjesec do dva situacija će, sugirna sam, biti bolja. Projekcije nam pokazuju da će zadnji kvartal ove godine biti dobar“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da plate i penzije u Srpskoj neće biti umanjene i da će sve biti učinjeno da tako bude i u narednom periodu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se