16.4 C
Zvornik
19. јун 2024.

Smiju li se žrtvovati putnici u avionu?

BERLIN- Ako teroristi preuzmu civilni avion, da li je pravno dozvoljivo i moralno oboriti taj avion i pobiti nedužne putnike, s ciljem zaštite ciljeva na zemlji – to je dilema koja godinama izaziva sporove u zapadnoj javnosti.

zvornikdanas Avion borbeni F 16 raketa napadNjemački Ustavni sud se od 2005. godine više puta bavio tom temom, te je odredio vrlo stroga pravila za takvu akciju. Međutim, sada vlada želi izmjenom Ustava da promijeni ta pravila i olakša eventualnu intervenciju.

Tomas Vajsman, predsjednik Saveza posada mlaznih borbenih aviona, organizacije koja se već godinama intenzivno bavi tim pitanjem, upozorava da svaka akcija mora da ima pokriće u ustavu.

On smatra da bi zakon trebalo korigovati da bi bilo dozvoljeno da budu oborene bar bespilotne letjelice ili avioni u kojima su samo teroristi.

Šta bi se desilo sa pilotom koji bi oborio civilni avion?

Eksperti navode da bi bila provedena istraga da se utvrde okolnosti, kao što se to dešava kada policijske snage u nekoj akciji otvore vatru.

Od kraja Drugog svjetskog rata, odnosno nakon osnivanja Bundesvera, njemačkim vojnicima nije dozvoljeno izvršavanje protivpravnih naredbi.

Ustavni sud jasno je odredio da je ubijanje nedužnih osoba u suprotnosti sa Ustavom – a takav slučaj bilo bi obaranje otetog aviona punog putnika.

U obrazloženju se kaže da procjena u slučaju „život protiv života“ nije dozvoljena. To znači da se takvo naređenje ne smije izvršiti, što dalje znači da do takvog naređenja uopšte ne bi smjelo doći.

Ali piloti tada ulaze u vojni problem: kada ne izvrše naređenje, to znači da su ga odbili izvršiti.

S druge strane, civilni zakoni kažu: kada dobijete naređenje koje predstavlja kršenje zakona, posebno ako je riječ o činu ubistva, onda ga ne smijete izvršiti.

Ovu dilemu mora da riješiti politika, ocjenjuju eksperti.

Prema prijedlogu o kome se sada vode rasprave, ne smije se obarati avion sa nedužnim civilima. On može biti prisiljen da odustane od cilja ili da se hicima upozorenja prinudi na slijetanje.

Ali, da li će takve mjere zastrašiti teroriste?

‘’Život 200 putnika u avionu ne smije se stavljati na vagu sa životima 60.000 navijača na fudbalskom stadionu“ – navodi Tomas Vajsman. Ta rasprava je zabranjena.

Ostaje pitanje koliko će, na primjer, oteti putnički avion – poput „airbusa 380“ ili „boinga 747“ – biti impresioniran pokušajem nekog malog borbenog aviona da ga „izgura“ s puta i da li će biti spreman da odustane?

Ustavni sud Njemačke odlučio je da naređenje o obaranju aviona smije izdati samo savezna vlada, a sada se predlaže da o tome odlučuje samo ministar obrane, navodi „Dojče vele“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se