13.1 C
Zvornik
27. мај 2024.

Na ljeto hapšenja u ‘Birču’

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je da ovog ljeta očekuje hapšenje lica iz Srpske koja su odgovorna za stanje u Fabrici glinice „Birač“ iz Zvornika, te da će, prema informacijama istražilaca koji rade na slučaju, među uhapšenima biti i „veoma zvučnih imena“.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav JovičićJovičić je naglasio da je istraga u ovom slučaju složena i dugotrajna, i da su oni koji smatraju da se istraga može završiti za dva do tri mjeseca u zabludi ili žele da prikriju šta se tamo dešavalo.

„U tom predmetu podnijeli smo 15 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Utvrđena šteta iznosi više od 105 miliona KM“, rekao je Jovičić za „Glas Srpske“ i dodao da istraga u slučaju „Birač“ ima međunarodni karakter.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u Srpskoj, Jovičić je rekao da je stanje povoljno, te podsjetio da je u prošloj godini zabilježen pad kriminaliteta za 17 odsto u odnosu na 2012. godinu, kada je bio u porastu za 7,3 odsto, što znači da je, ukupno gledano, stopa kriminaliteta smanjena za osam odsto.

„U ovoj godini očekujem još bolje rezultate. Radimo na poboljšanju bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj i smanjenju korupcije u redovima policije“, istakao je Jovičić.

Kada je riječ o Startegiji borbe protiv korupcije u Srpskoj od 2013. do 2017. godine, Jovičić je rekao da se nastavlja borba protiv privrednog i organizovanog kriminala i korupcije sa akcentom na finansijske istrage i oduzimanje nelegalno stečene imovine.

„Sve institucije će, uz buđenje svijesti građana, morati da se uključe u borbu protiv kriminala i korupcije. Zakonom ćemo zaštiti one koji prijavljuju slučajeve korupcije. Time će biti stvoreni svi uslovi za borbu protiv korupcije, ali ako poslije toga ne budu procesuirani oni koji su korumpirani, onda ćemo izgubiti tu bitku“, dodao je Jovičić.

Jovičić je napomenuo da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske ima dobru saradnju sa tužilaštvima u Srpskoj, ali da na Tužilaštvo BiH ima zamjerku, pogotovo kada je riječ o krivičnim djelima ratnog zločina nad Srbima.

„Imamo dobru saradnju sa Agencijom za istrage i zaštitu /SIPA/ i Graničnom policijom BiH. Zadovoljni smo i regionalnom saradnjom“, istakao je Jovičić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se