20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ukrajina na predvorju rata, u Donjecku pokrenuta antiteroristička operacija, tenkovi opkolili Slavjansk

KIJEV – Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Aleksandar Turčinov rekao je da je jutros pokrenuta „antiteroristička operacija“ u sjevernim dijelovima Donjecka, na istoku Ukrajine.

Antiterorističak akcija u Ukrajini

Tenkovi opkolili Slavjansk

Snage pod kontrolom vlasti u Kijevu, opremljene oklopnim vozilima, opkolile su danas grad Slavjansk, na istoku Ukrajine, izjavio je Itar-tasu vršilac dužnosti gradonačelnika Vjačeslav Ponomarjov.

Ponomarjov je ujedno i komandant bataljona za samoodbranu, navodi se u izvještaju.

U toku je jačanje barikada na gradskim ulicama i putevima. Snage za samoodbranu to čine iz predostrožnosti, u slučaju napada iz okoline grada.

„Trupe su opkolile grad. Svuda su razmještena oklopna vozila – tenkovi i transporteri. Mi se spremamo. Ako pokušaju da uđu, moraćemo da ih zaustavimo“, rekao je Ponomarjov.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Aleksandar Turčinov rekao je ranije da je jutros pokrenuta akcija protiv proruskih demonstranata u sjevernim dijelovima regiona Donjeck, na istoku Ukrajine.

On je dodao da je cilj operacije zaštita građana Ukrajine, prenijela je agencija Interfaks

Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihail Kovalj u ponedjeljak je rekao da su oružane snage Ukrajine spremne za specijalne operacije na istoku zemlje, naveo je Glas Rusije.

Desni sektor jurišao na skupštinu u Kijevu, traže ostavku Avakova

Grupa od oko 25 ljudi pokušala je danas da uđe u zgradu ukrajinske skupštine, tražeći ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova kojeg je to tijelo nedavno i postavilo.

Neki od demonstranata govorili su da žele da kontrolu snaga reda preuzme prvi zamenik premijera Vitalij Jarjoma, prenio je Itar-Tass.

Predstavnici samoodbrane Majdana, koji čuvaju i zgradu skupštine, odbili su napad grupe demonstranata i spriječili ih da uđu unutra, prenosi Blic.

Pretpostavlja se da su među demonstrantima koji su pokušali da uđu u zgradu skupštine bili pripadnici ekstremističke grupe Desni sektor i radikalne grupe Ofanziva, koji su ranije tražili ostavku Avakova, prenijela je ruska agencija.

U Donjecku pokrenuta antiteroristička operacija

„Ova operacija biće izvođena u fazama, na izbalansiran i odgovoran način“, rekao je Turčinov jutros pred parlamentom.

On je dodao da je cilj operacije zaštita građana Ukrajine, prenijela je agencija Interfaks.

Antiterorističak akcija u Ukrajini 3Proruski separatisti još uvijek se nalaze ispred zgrade Vlade u ukrajinskom gradu Donjecku, iako je rok koji je vlada dala militantima da predaju oružje istekao juče, javlja Anadolu Agency (AA).

Proruski demonstranti na istoku Ukrajine traže provođenje regionalnog referenduma za odvajanje od Ukrajine.

Prošle sedmice proruski separatisti okupirali su zgradu Vlade u Donjecku, gradu na istoku Ukrajine, u kojoj politička kriza još uvijek traje.

Okupacija zgrade se nastavlja, a situacija u Donjecku je i dalje neizvjesna.

Nacionalna garda uputila bataljon na jugoistok Ukrajine

Šef ukrajinskog SavJeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrej Parubij izjavio je danas da je prvi bataljon Nacionalne garde napustio Kijev i uputio se na jugoistok zemlje gdje su vlasti pokrenule antiterorističku operaciju.

Antiterorističak akcija u Ukrajini 2Parubij je rekao da je bataljon sastavljen od dobrovoljaca iz takozvanih trupa za samoodbranu Majdana, javila je TV stanica „Raša tudej“.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandar Turčinov ranije danas je saopštio da na sjeveru Donjecke oblasti u toku noći pokrenuta „antiteroristička operacija“.

„Antiteroristička operacija pokrenuta jutros na sjeveru Donječke oblasti će biti realizovana u fazama i na uravnotežen i odgovoran način“, rekao je Turčinov.

„Još jednom bih želio da naglasim da je cilj ovih mjera da se zaštite građani Ukrajine“, istakao je Turčinov tokom obraćanja Vrhovnoj radi.

On je tom prilikom takođe optužio Rusiju da gaji „brutalne planove“ za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine time što, kako je naveo, pruža podršku „separatističkim militantima“.

Antiterorističak akcija u Ukrajini 4Iz različitih oblasti istočne Ukrajine prošle noći su stizale poruke o kretanju vojne tehnike.

Tenkovi i drugo različito samohodno oružje viđeno je na prilazima Slavjansku, nekoliko oklopnih vozila je viđeno u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su vidjeli raketne sisteme „Grad“.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihail Kovalj u ponedjeljak je rekao da su oružane snage Ukrajine spremne za specijalne operacije na istoku zemlje.

Medvedev: Ukrajina na predvorju rata

Krv je ponovo prolivena u Ukrajini i ona se nalazi u predvorju građanskog rata, napisao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na svojoj „Fejsbuk“ stranici.

Dmitrij MedvedevUzrok ukrajinske tragedije jeste taj što legitimne vlasti nisu čak ni pokušale da održe red i zakon u onim dijelovima zemlje kada je tamo prvobitno počelo zauzimanje administrativnih zgrada, dodao je on, a prenio Itar -Tas s.

Medvedev smatra da se sada nezakoniti vladari nadaju da će uspostaviti red koji su sami uništili dolazeći na vlast u oružanoj pobuni. Akcija je izazvala protivakciju. Zbog državnog udara (u Kijevu), narod protestuje u regionima i to je lančana reakcija, napisao je Medvedev.

On smatra da ukrajinski narod treba da se angažuje u stvaranju države na osnovu jednakosti naroda i njihovih jezika. Siromašan narod je postao talac osrednjih političara koje nije izabrao i neodgovornih radikala koji su zamjenili policiju i vojsku. Haos je ispunio vakum vlasti, napisao je Medvedev.

On smatra da samo narod može da stvori modernu ukrajinsku državu, bez tutora, nacionalista i bandita i bez tajnih posjeta direktora CIA, napisao je Medvedev.

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je ubijeđen da je Brenan odobrio korišćenje oružja u Ukrajini i isprovocirao prolivanje krvi u zemlji, prenio je Itar-Tas s.

Bijela kuća je potvrdila juče da je direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džon Brenan boravio u Kijevu proteklog vikenda.

„Nije uobičajeno da komentarišemo putovanja direktora CIA, ali s obzirom na izuzetne okolnosti u ovom slučaju i na pogrešne tvrdnje Rusa usmjerene ka toj agenciji, možemo da potvrdimo da je njen direktor bio u Kijevu u okviru putovanja po Evropi“, rekao je novinarima portparol Bijele kuće Džej Karni, a preneo Rojters.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u nedjelju rekao da Moskva želi od Vašingtona objašnjenje za izvještaje u ruskim medijima da je direktor CIA Džon Brenan hitno posjetio Kijev tokom vikenda.

(TANJUG/SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se