10.4 C
Zvornik
04. март 2024.

I to ‘piše’ na licu: Ko je inteligentan, a ko ne?

Kaže se da se čovjek čita s lica. Mnoge naučnike već dugo intrigira ovakav stav, pa su i pokušali da naučno dokažu da li se sa ljudskog lica zaista može pročitati ko je kakav. Tačnije, naučnike je posebno zanimalo da li nivo inteligencije ’piše na licu’.

inteligencija-fotka-tekstKrajem prošle godine je završeno istraživanje na temu veze inteligencije i crta lica (tačnije, morfologije) i rezultati su objavljeni nedavno. Radili su ga češki psiholozi i filozofi na čelu sa Karelom Kleisnerom, a ovo su ukratko rezultati.

Muškarce možete da procijenite kao inteligentne ili ne po crtama lica. Kada se radi o ženama, naučnici su potvrdili da žensko lice ne govori o inteligenciji. Tačnije govori, ali posmatrač ne može da procijeni jer prednost ima privlačnost – privlačnije žene se doživljavaju kao inteligentnije, što nije pravilo.

Pravilo je da su inteligentniji (i muškarci i žene) koji imaju uže lice, tanju bradu, veći i duži nos. Suprotno, široko lice, masivna brada i manji nos govore i manjem koeficijentu inteligencije.

Ove tri fotografije i skice govore o standardima nižeg, srednjeg i visokog koeficijenta inteligencije kod muškaraca i žena.

inteligencija-fotka-tekst1Istraživanje je pokazalo i da privlačnost značajno utiče na utisak da li je osoba inteligentna ili ne, mada je to po ovim istraživačima samo posledica halo efekta (kada ljude procjenujemo na osnovu prvog utiska).

Još je nešto interesantno zaključeno: nasmijana lica posmatrači ocjenjuju kao inteligentnija, dok namrštena i namrgođena kao neinteligentna. Isto je i sa povjerenjem – ljudi više vjeruju osmjehu na licu. Zato, ako želite da ostavite utisak inteligentne osobe, smijte se, kažu Karel Kleisner i saradnici.

(Bizlife.rs)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se