EkonomijaVIJESTIZvornik

Alumina: U teškim uslovima nivo proizvodnje povećan za 60 odsto

ZVORNIK – Zvornička „Alumina“ povećala je u proteklih godinu dana nivo proizvodnje za 60 odsto, te izvezla proizvode vrijedne 170.000.000 KM, rekao je danas predsjednik Upravnog odbora ove kompanije Mile Matić.

Alumina - Menadžment sumirao jednogodišnji rad Kompanije

Predstavljajući jednogodišnji rad, Matić je na konferenciji za novinare rekao da je u aprilu prošle godine, kada je u Kompaniji imenovan novi menadžment, situacija bila potpuno loša.

„Od jedne potpuno loše situacije, gubitaša, sistema koji je bio u raspadu, sa minimalnim zalihama sirovina, uspjeli smo za godinu dana dosta toga napraviti, i poslovanje firme od gubitaka prevesti u pozitivne rezultate“, istakao je Matić.

On je podsjetio da je nivo proizvodnje bio veoma nizak i da je povećan 60 odsto, sa 15.000 tona tehnološkog rezultata na 25.000 tona.

„U periodu od godinu dana napravili smo oko 300.000 tona tehnoloških rezultata proizvoda i imali smo izvoz veći od 170.000.000 KM“, rekao je Matić.

On je dodao da je, u međuvremenu, otvoreno mnogo procesa u fabrici, te da je zaposleno novih 175 radnika u statusu radnog odnosa i još 125 po ugovoru o djelu.

Prema njegovim riječima, radnicima su u cijelosti isplaćivane plate, kao i regres za 2011. i 2012. godinu, dok će sa isplatom martovske plate biti završena i isplata regresa za 2013. godinu, nakon čega će biti nastavljena isplata regresa za 2014. godinu.

„Nastavljamo sa tim procesima, investiramo, a najveća investicija od oko 8.000.000 KM je na rekonstrukciji još jednog kotla za prelazak na čvrsto gorivo“, rekao je Matić i dodao da ima i mnogo problema u čijem rješavanju računaju na podršku iz okruženja, ali da očekuju sve bolje rezultate.

Savjetnik direktora za komercijalno-tehničke poslove Miodrag Spasojević rekao je da su u prethodnih godinu dana napravili neke malo drugačije proizvode, drugi kvalitet, revidirali su inpute, smanjili cijene ulaznih sirovina.

„To je urodilo plodom i završili smo pozitivno godinu, ali time nismo u zadovoljni, jer ova farika može mnogo više i bolje i zato smo odlučili da formiramo malo jači razvojni tim nego što smo ga imali, kao i službu marketinga.

Osim povećanja obima proizvodnje, koji nam je neophodan da bi se finansijski stabilizovali i pokrili sva dugovanja, važna nam je i diverzifikacija proizvoda, da pravimo proizvode sa malo više ugrađenih znanja koji će imati malo veću vrijednost i donijeti više novca fabrici“, istakao je Spasojević.

On je naglasio da Kompanija ima ozbiljne planove, odnosno da ove godine proizvedu četiri nova proizvoda.

„Jedan smo proizveli i prve količine su isporučene u Švajcarsku, a na ostalim se radi, ali nam je plan da u sljedećoj godini i godinama koje dolaze svaka dva-tri mjeseca imamo jedan novi proizvod“, naglasio je Spasojević.

On smatra da je budućnost ove fabrike zagarantovana, da ima dobru perspektivu i da može da bude jedna od najprofitabilnijih fabrika u regionu.

Spasojević je dodao da konkurencija „Alumini“ dolazi iz Španije, Francuske, NJemačke, Grčke, Rumunije.

Konfernciji za novinare prisustvovali su i pomoćnici direktora Andrija Kulić i Stevo Savić.

Poslije konferencije za novinare, predsjednik Upravnog odbora Alumine Mile Matić, potpisao je pojedinačne kolektivne ugovore sa predsjednikom reprezentativnog sindikata Radenkom Smiljanićem.

 

Tagovi

2 komentara

    1. STA JE DOBRO ??? STO NISU PRIKAZALI SVU DOBIT ILI…??? DOBRO JE DA IMA BILO KAKVE DOBITI..I DA SE UOPSTE BILO STA PROIZVODI..KAKO JE TO VODJENO I CERUPANO U PREDHODNOM PERIODU

Back to top button
Close
Close