10.4 C
Zvornik
19. март 2024.

Rukovodstvo Puteva RS pred smjenom

BANJALUKA – Grupa ministara u Vladi RS zatražila je smjenu kompletnog rukovodstva „Puteva RS“ zbog nezadovoljstva stanjem u ovom javnom preduzeću.

Izvor „Glas Srpske“ iz Vlade rekao je da je o stanju u „Putevima RS“ diskutovano i na posljednjoj sjednici Vlade.

– Većina ministara se saglasila da stanje u ovom preduzeću nikada nije bilo gore i da što prije treba smijeniti upravu i Nadzorni odbor i imenovati novo rukovodstvo – kazao je naš sagovornik.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić potvrdio je za „Glas Srpske“ da postoji prijedlog ministara da bude razriješena dužnosti uprava i Nadzorni odbor „Puteva RS“.

– Tačno je da je o ovom javnom preduzeću razgovarano na sjednici Vlade RS i da su pojedini predložili da bude smijenjeno kompletno rukovodstvo jer je stanje u preduzeću loše. Kako ništa ne bismo lomili preko koljena formirana je radna grupa koja će ove sedmice analizirati stanje u „Putevima“ i nakon toga vidjećemo da li će uprava i Nadzorni odbor biti smijenjeni – rekao je Trninić.

On je kazao da je još rano izlaziti sa prognozom raspleta situacije.

– O statusu direktora, tri izvršna direktora i tri člana Nadzornog odbora biće odlučivano nakon što radna grupa završi svoj posao – rekao je Trninić.

Iako je na čelu „Puteva RS“ njegov stranački kolega Nenad Nešić, Trninić je naglasio da je evidentno da je stanje u tom preduzeću  loše ističući da i Ministarstvo saobraćaja i veza RS insistira na sređivanju situacije.

– Još nisu potpisani ugovori o redovnom održavanju puteva sa izvođačima radova i time je dovedeno u pitanje redovno održavanje puteva, odnosno osnovna djelatnost preduzeća. Prijedlog Ministarstva saobraćaja je da rukovodstvo „Puteva“ radi svoj posao, a ne da prebacuju na Vladu ono što je njihova nadležnost. Oni moraju da rade ono za što su plaćeni, ali i da odgovaraju za to – rekao je Trninić.

Stanjem u „Putevima“ i radom uprave ovog preduzeća osim u DNS-u već duže vrijeme su nezadovoljni i u njihovim koalicionim partnerima SNSD-u i SP-u. To su i spočitavali DNS-u na sastancima čelnika koalicije, ali juče sa predstavnicima SNSD-a i SP-a nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Direktor „Puteva RS“ Nenad Nešić, međutim, kaže da je situacija u preduzeću dobra. Nešić je rekao da nema komentar u vezi sa inicijativom za smjenu rukovodstva preduzeća na čijem je čelu.

Nešić je kadar DNS-a kojem je čelnu poziciju u „Putevima RS“ prepustio koalicioni partner SNSD nakon što je poslije mjeseci pokušaja i čekanja propalo njegovo imenovanje na poziciju direktora „Elektrodistribucije“ Pale. On je imenovan za direktora „Puteva RS“ 25. jula prošle godine umjesto Duška Gojića.

Dodikova inicijativa

Predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je izjavio da će direktori svih javnih preduzeća u Srpskoj koja budu negativno poslovala u 2016. biti smijenjeni.

Finansijski izvještaj za 2016. godinu još nije završen, ali su još tada u „Putevima RS“ istakli da će je završiti u plusu. „Putevi RS“ su 2015. godinu okončali sa dobiti većom od milion maraka.

Uprava

– Direktor

– Tri izvršna direktora

Nadzorni odbor

– Tri člana

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se