5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Završen Festival omladnskih pozorišta srpske

ZVORNIK – Proglašenjem pobjednika za najbolju predstavu i najbolja glumačka ostvarenja, u Zvorniku je danas završen šesnaesti Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske.

„Prljav veš“ je proglašen za najbolju pozorišnu predstavu u izvođenju „Banjalučkog studentskog pozorišta“, po tekstu Bogoljuba Đorđevića i u režiji Aleksandra Pejakovića.

Nagradu za režiju dobila je neverbalna predstava „Granice“, koju je izvelo „Dis-Pozorište mladih“ iz Banjaluke, u režiji Novice Bogdanovića, dok je nagrada za kolektivnu igru i scenski pokret dobila pozorišna predstaav „Umreži me nježno“, scenariste i režisera Brankice Radonjić, a u izvođenju Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Prnjavora.

Nagrada publike pripala je predstavi „Umreži me nježno“, u kojoj se ukazuje koliko je upotrebom mobilnih telefona, računara, laptopova, nestalo komunikacije među ljudima.

Član žirija Mira Bošnjak rekla je da je žiri jendoglasno dodijelio nagradu za najbolju pozorišnu predstavu „Prljav veš“, iz razloga što je ova predstava zaokružena tematska cjelina, ima tekst i igru, kao i sve ostalo što treba da ima jedna kompletna pozorišna predstava.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je predstava „Umreži me nježno“ dobila nagradu publike, smatrajući da je mlada glumačka ekipa, koja se bavila aktuelnom problematikom interneta, bila jako interesantna.

Nagrada za najbolja glumačka ostvarenja u „Prljavom vešu“ pripale su Miljani Orašanim i Minji Glišić, dok je u predstavi „Granice“ najbolje glumačko ostvarenje imao Ognjen Bogdanović.

Predsjednik Organizacionog odbora šesnaestog Festivala omladinskog pozorišta Republike Srpske Novica Bogdanović ranije je izrazio zadovoljstvo što se ovaj festival dobro ukorijenio u kulturnu ponudu Republike Srpske.

„Ovo je jedan od Festivala koji njeguje isključivo produkciju iz Republike Srpske i specifičan je po tome što svake godine promjeni mjesto održavanja, čime se omogućava pojedinim sredinama da dođu do izražaja, dobiju kvalitetan pozorišni program i da afirmišu ono što oni imaju kao sredina da ponude“, rekao je Bogdanović.

Direktor Doma omladine Zvornik Đorđe Deurić izrazio je zadovoljstvo što su Dom omladine, „Pozorište mladih Zvornik“ i, naravno, grad Zvornik bili domaćini ovog prestižnog festivala.

Podsjetivši da ovaj kulturni događaj ima težinu i značaj, Deurić je rekao da je publika vidjela kvalitetan pozorišni program, što je i prilika da Zvornik postaje i kulturni centar ove regije.

Šesnaesti festival omladinskih pozorišta Republike Srpske otvoren je 15. oktobra.

Na Festivalu su, osim nagrađenih, odrigrane predstave „Uspavana ljepotica“ u izvođenju Amaterskog pozorišta iz Kotor Varoši, „Aplauz molim“ Dramskog studija M.A.S.K.E. Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević“ iz Kostajnice, „Igre u pijesku“ Dramske sekcije Gimnazije i Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad, kao i autorski projekat Ivana Perkovića „Pjesnik za pjesnika“.

Tokom četiri festivalska dana izvedeno je deset predstava u Zvorniku, od kojih tri u Milićima.

Organizatori Festivala su Dom omladine Zvornik i „Dis Teatar“ iz Banjaluke, pokrovitelj Ministasrtvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a prijatelji Gradska uprava Zvornik i kompanija „Boksit“ iz Milića.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se