10.4 C
Zvornik
19. март 2024.

Jasenovac: Jedina preživjela logorašica Pava Molnar (95) odustala od državne komemoracije

ZAGREB – Od državne komemoracije u Jasenovcu odustala je jedina preživjela logorašica, 95-godišnja Pava Molnar, koja kaže da je svoj govor povukla jer ne želi da bude pročitan tamo gdje nisu prisutni svi koji bi trebalo.

Molnar, jedina preživjela logorašica ustaškog logora Stara Gradiška, koji je bio dio jasenovačkog logora, je u telefonskom razgovoru za zagrebački “Jutarnji list” rekla da je jako tužna što je sve tako ispalo.

Njen govor je prema planu direktorke Spomen-područja Jasenovac i organizatorke jasenovačke komemoracije Nataše Jovičić trebalo ujedno da bude i jedini na ovogodišnjem obilježavanju godišnjice proboja posljednjih preživjelih logoraša u aprilu 1945.

Pava Molnar je istakla je svoje učešće u ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu dogovarala s Natašom Jovičić.

Početkom aprila je, kaže, s njom bila i kod predsjednika Sabora Željka Reinera. “Predložili su da se komemoracija žrtvama Jasenovca ove godine održi u HNK, što sam odlučno odbila. Rekla sam da se komemorirati mora tamo gde su se zločini i dogodili. Pod tim uslovom sam pristala da im dam svoj govor. Kako se otežano krećem, tražila sam da ga neko u Jasenovcu pročita.

Ali, sve je to bilo prije podjela koje su potom nastale.

„Kad sam videla da u Jasenovac idu odvojeno jedni, pa drugi, pa treći, povukla sam govor i o tome sam prije nedelju dana obavestila i Natašu Jovičić”, objasnila je.

Molnarova je po nacionalnosti Hrvatica, ustaše su u februaru 1942. kao devetnaestogodišnju studentkinju medicine uhapsile i transportovale u logor Stara Gradiška koji je bio sastavni deo jasenovačkog logora.

U logoru je ostala do januara 1944. kad je razmijenjena.

“U razmijenu su mogli ući samo logoraši Hrvati, dok Srbi, Jevreji i Romi nisu razmijenjivani”, kaže Molnar koja je po izlasku iz logora otišla u partizane.

Sekretar SAAB-a Miroslav Kirinčić je za Jutarnji rekao da će govor Pave Molnar, umjesto dana na komemoraciji kojoj će prisustvovati hrvatski državni vrh, biti pročitan dva dana kasnije na komemoraciji koju organizira SAAB.

Sama Pava Molnar potvrdila je da je govor ustupila SAAB-u čija je i članica, a nema ništa ni protiv toga da se njen govor pročita i na skupu koji pod nazivom “Jasenovac na Trgu žrtava fašizma”, koji danas u 17 sati organizuje Antifašistička liga pod vodstvom Zorana Pusića.

Direktorka Spomen područja Jasenovac Nataša Jovičić šokirana je odustajanjem odustajem Molnarove.

Ona tvrdi da je Molnar pod pritiskom, da o nenom odustanku ne zna ništa, i da je prema službenom programu predviđeno da njen govor u petak na službenoj jasenovačkoj komemoraciji pročita glumica Branka Cvitković.

Inače, državna komemoracija u Jasenovcu počinje u 11 sati, a prisustvovaće joj, kako je najavljeno, predsednik hrvatske vlade Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko, potpredsednik vlade Božo Petrov, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar nauke, obrazovanja i sporta Predrag Šustar i ministar kulture Zlatko Hasanbegović, piše Jutarnji.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se