5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Špigl: Nova izbjeglička ruta ide preko BiH

Za izbjeglice sa Bliskog istoka postojeći put preko Grčke, Makedonije i Srbije ka Mađarskoj postaje sve teži.

Zbog toga se sada Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija pripremaju da nova ruta pređe preko njihove teritorije, piše njemački politički magazin „Špigel“.

List piše i da bi put izbjeglica za Njemačku i Austriju mogao, umjesto preko Mađarske, voditi preko BiH, Hrvatske i Slovenije.

„Koliko dugo će trajati da izbjeglice izmjene svoju rutu?“, pita list i ocjenjuje da neće biti potrebno mnogo vremena, ako je vjerovati vladama balkanskih zemalja.

„Već ove jeseni u Bosnu bi iz Srbije moglo doći najmanje 10.000 sirijskih izbjeglica, možda čak i više od 20.000 ljudi“, prenosi „Špigl“ izjavu zamjenika šefa nadležne službe Izeta Nizama.

Prema njegovim riječima, pošto je više od sto hiljada izbjeglica prošlo kroz Srbiju od početka godine, „za očekivati je da jedan dio krene ka BiH“.

Špigl ukazuje da su se u Sloveniji prošlog četvrtka, zbog mogućeg dolaska izbjeglice, susreli predstavnici 13 gradova sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i da se Vlada u Beogradu priprema za slučaj se ograniči napuštanje zemlje preko srpsko-mađarske granice.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se