8.1 C
Zvornik
27. април 2024.

Dodik: Dogovoreno održavanje velikog sabora Srpske i Srbije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanak je održan u Vili „Mir“. Trajao je više od dva časa i bio je zatvoren za javnost.

Dodik je naveo da je upoznao Vučića sa aktuelnom političkom situacijom, te da predsjednik Srbije razumije poziciju Srpske.

Naglasio je da postoje problemi kada je riječ o ostvarivanju dejtonskih prava u BiH i da zvaničnici Srpske ništa drugo i ne traže.

Srpski član Predsjedništva podsjetio je na izostanak reakcije međunarodnog faktora na mobilizaciju i govor mržnje u Federaciji.

Dogovoreno je održavanje velikog sabora Srbije i Republike Srpske, uključujući i sastanak dvije vlade 27.januara.

Dodik je istakao da su se on i Vučić saglasili da situacija u BiH uopšte nije jednostavna i da traži dodatni angažman svih.

On je rekao da je Vučića upoznao o činjenici da Republika Srpska ima veliki problem sa ostvarivanjem njenih dejtonskih prava i da je osnovni problem kako da Srpska dobije ono što je potpisano i dobijeno Dejtonskim sporazumom.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ništa drugo i ne traži, osim ustavne pozicije koju ima, a ona se uporno ruši odlukama, kao što je odluka o zemljištu i šumama i mnogim drugim.

– A vidimo da su veoma posvećeni tome. To ugrožava direktno našu dejtonsku poziciju – dodao je Dodik.

Istakao je da o svemu tome najbolje svjedoči obilježavanje Dana Republike Srpske kada su na sasvim legalan i leigitiman način bile postrojene jedinice policije, koje svakodnevno obavljaju svoje poslove.

– A oni su pokušali od toga da naprave veliko čudo po svijetu i da predstave kao ugrožavanje mira. A s druge strane, nema reakcija međunarodnog faktora na sve one izlive mržnje koje gledamo, mobilizaciju „zelenih beretki“ u Bužimu, i demonstraciji koju smo vidjeli privrženosti ekstremnoj islamskoj politici i vrijednostima – naglasio je Dodik.

On je dodao da je zahvalan Vučiću za posvećenost i poznavanje situacije u Republici Srpskoj i zainteresovanost da se odbrani dejtonska pozicija, koja je jasna.

Dodik je izjavio da su Bošnjaci, koji smatraju da je baš sada trenutak da bi dodatno satrli Republiku Srpsku, dobili vjetar u leđa od stranaca, prije svega, onih koji su se vratili u američki Stejt department, a gradili su svoje pozicije na dešavanjima u BiH i djelovanju protiv Srba, ali je poručio da ništa nije dovijeka i da Srpska mora preživjeti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se