17 C
Zvornik
26. април 2024.

Srpski velikani postali Bijeljinci: Velika svečanost u Bijeljini povodom slave grada

Svečanom činu, pored ostalih, prisustvovali su episkop zvorničko -tuzlanski Fotije, srski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i akademik i pesnik Matija Bećković, koji je besedio na ovoj svetkovini u čast tim znamenitim Srbima.

Bećković je poželio, kako je rekao, „da gradski park u Bijeljini bude takav hram u Bijeljini na koji se dugo čekalo, ali je slavno započeo“.

– Želim da se četvorici srpskih velikana Ivi Andriću, Nikoli Tesli, Mihailu Pupinu i Jovanu Dučiću, pridruže i drugi velikani i neka se novi Kalemegdan rodi u Bijeljini – poručio je akademik Bećković.

-Kao što je, poslije kosovskog pogroma, monahinja Jefimija iz rodstva zamolila cara Lazara da izvesti Đorđa, pokrene Dimitrija, ubedi Teodora, uzme Merkurija i Prokopija i 40 mučenika da dođu u pomoć gde god da su, tako se i mi danas obraćamo njima u ništa manjim kosovskim nevoljama i dozivamo u pomoć i njih i Svetog Pantelejmona i Svetoga Savu i Karađorđa i Njegoša i đakona Avakuma, i Petra Kočića i Zimonjića i Teslu i Crnjanskog i milione mučenika da nas ne ostave i dođu u pomoć gde god da su.

10914 dsc 0145 f
Foto: B. Milošević

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, uz zahvalnost onima koji su dali doprinos da se ovekovječe četvorica srpskih velikana u Bijelji, u Republici Srpskoj, kao akademiku Bećkoviću, „koji je odvoji vreme da svetkovini da još veći značaj“, naglasio je da je reč o „ličnostima koji su obilježili jedno vrijeme i jedan identitet“.

Ako Bog da ima volje da se park ulicom Patrijarha Pavla poveže sa gradskim trgom i da tu nađu svoje mesto naši znameniti ljudi Karađorđe, Njegoš, Miloš Milojević, genije iz Mačve, Lazar Kostić, ekonomista svjetskog glasa i osnivač Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Miloš Crnjanski i mnogi koji su to zaslužili. Druženjem sa njima buduće generacije, osim djela, upoznale bi i njihova stanovišta čija odbacivanja su nas skupo koštala.

Povodom krsne slave grada, episkop Fotije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u gradu, a na rezanju slavskog kolača, pored domaćina Miće Mićića, gradonačelnika Bijeljine, bili su, kum slave, Milorad Dodik, vladika Fotije i akademik Matija Bećković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se