8.1 C
Zvornik
27. април 2024.

Lijek protiv malarije nije bolji od ostalih kojima se liječi korona

Lijek protiv malarije Hidroksihlorokin, koga predsjednik SAD Donald Trump navodi kao moguće rješenje u liječenju koronavirusa, nije bio efikasniji od konvencionalne metode liječenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kini, navodi Blumberg.

Izvještaj objavljen u Kini pokazuje da se pacijenti liječeni tim lekom nisu ništa bolje borili protiv virusa od onih koji su dobijali druge lijekove.

Testiranje je sprovedeno na grupi od 30 ljudi. Od njih 15 koji su dobili lijek protiv malarije nakon dvije nedjelje 13 je bilo negativno a u drugoj grupi koja nije pila taj lijek 14.

Blumberg navodi da je Hydroxyćloroquine primjenjivan uz antibiotik u Francuskoj dobio na značaju zasnovanom na maloj kontroverznoj studiji sprovedenoj na 40 pacijenata.

U toj studiji, lijek je pomogao da organizmi 26 pacijenata pobijede virus, a što je potvrđeno brisom nosa.

Eksperti su kritikovali studiju, nazivajući je zanimljivom i dalekom od konačne.

Blumberg podsjeća da je predsjednik Tramp više puta ponovio da je uvjeren ta će taj lijek djelovati.

I potpredsjednik Majk Pens preporučio je lijek i rekao da ljekari mogu da ga daju iako zvanično nije za tu namjenu. Dodao je i da je Predsjednik veoma optimističan po pitanju lijeka.

Stručnjaci, uključujući člana radne grupe za koronavirus Bijele kuće Antoni Fauci, su izvještaje nazvali nepouzdanim jer se baziraju na ličnom iskustvu.

Rekli su da je potrebno dodatno istraživanje prije nego što se upotreba lijeka odobri.

Lijek se u Njujorku već daje mnogim hospitalizovanim pacijentima i počinju obimnija ispitivanja, koja su dio širokih napora da se pronađe bilo šta što bi moglo djelovati protiv bolesti, piše Blumberg, prenosi Tanjug.

U studiji koju su vodili istraživači Odjeljenja za infektologiju i imunitet Šangajskog kliničkog centra za javno zdravlje, 15 pacijenata koji nisu primili hidroksihlorokin konvencionalno je liječeno.

To uključuje mirovanje, kiseonik i antivirusne lekove koji se preporučuju u kineskim smjernicama za liječenje, poput lopinavira i ritonavira, i po potrebi antibiotika.

Jedan pacijent liječen antimalarikom dobio je teške simptome.

Kod četiri pacijenta lijek je razvio dijareju i znakove potencijalnog oštećenja jetre, u poređenju sa trojicom koja su konvencionalno liječena.

Nadležni su zaključili da su potrebne dodatne studije na većem broju pacijenata da bi se u potpunosti istražili rizici i koristi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se