SvijetVIJESTI

Lagard: Sredite stanje u svjetskoj trgovini

DENPASAR – Direktor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Kristin Lagard pozvala je svjetske lidere da srede stanje u svjetskom trgovinskom sistemu umjesto da ga uništavaju kroz otpor nacionalno orijentisanim političarima koji se zalažu za carine i protekcionizam. 

„Potrebno je da radimo zajedno da bi se situacija deeskalirala i da bismo riješili aktuelne trgovinske sporove. Potrebno je da se udružimo i sredimo stanje u sadašnjem trgovinskom sistemu, a ne da ga uništavamo“, rekla je Lagardova tokom skupa na Baliju.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz mnogih zemalja sastali su se na Baliju ove sedmice, a glavna tema je protekcionizam, naročito eskalirajući trgovinski rat zmeđu Kine i SAD.

Lagardova je rekla da ostaje optimistična u vezi s time da se sporovi među državama mogu riješiti i ukazala na nedavne uspješne pregovore administracije predsjednika SAD Donalda Trampa o novom sporazumu NAFTA između Amerike, Kanade i Meksika.

„Depresija je primamljujuća kada je riječ o ovoj perspektivi, ali ja sam puna nade zato što postoji jasan apetit da se trgovina poboljša i proširi“, rekla je direktor MMF-a.

MMF je uoči skupa na Baliju objavio revidiranu prognozu o globalnom privrednom rastu i procijenio ga na 3,7 odsto za 2018. i 2019. godinu, što je za 0,2 odsto manje od prethodne procjene.

Fond je saopštio da su tenzije, protekcionizam i rastući nivo duga glavni razlozi za novu procjenu.

(SRNA)

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close