15.4 C
Zvornik
24. септембра 2023.

Istraživanje: Evo kako novac zaista utiče na ljude

Nova studija objavljena u časopisu Social Psychological and Personality Science otkriva da novac utiče na ljudsku percepciju.

Ima istine u poznatoj metafori koja govori da nas novac čini hladnijim osobama – objašnjava Leonie Reutner, autor istraživanja i stručnjak sa Univerziteta u Baselu, kako piše Men’s Health Srbija.

Međutim, istraživanje o kojem je riječ pokazalo je da novac doslovno donosi zahlađenje, u fizičkom smislu.

Do ovakvog zaključka došli su na osnovu sljedećeg: ispitanici koji su učestvovali u eksperimentu imali su zadatak da procijene temperaturu sobe u kojoj su se nalazili dok su im ruke bile u posudama napunjenim novcem. Dio ispitanika imao je pred sobom posude s pravim novcem, a drugi dio posude s obojenim papirićima nalik novcu. Procjene ispitanika koji nisu dodirivali pravi novac bile su znatno drugačije od ovih koji jesu, a koji su izjavili da se temperatura znatno smanjila.

U drugom eksperimentu u sklopu istog istraživanja, ispitanici su morali da procijene temperaturu vode nakon što su dodirivali novac, odnosno papir. Ispitanici koji su dodirivali pravi novac vodu su ocijenili toplijom od ovih koji su imali posla s lažnim novčanicama.

“To što novac često povezujemo sa hladnoćom ipak nije bez razloga” zaključuje Tom Džejkobs.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
956PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se