15.4 C
Zvornik
08. мај 2024.

Gan: London pogriješio, rezolucija vodi u sukobe

BEOGRAD – Sekretar Britansko-srpske privredne komore u Beogradu Džejms Gan osudio je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima i rekao da je Bosni i čitavom regionu potrebno pomirenje a nikako novi sukobi.

„Premijer Aleksandar Vučić dobio je aplauz od članova biritanske zajednice u Srbiji za odluku da ode u Srebrenicu i pokaže saosjećanje sa majkama žrtava koje su brutalno pobijene u zločinu prije 20 godina“, rekao je Gan.

Prema njegovim riječima, državljani Velike Britanije koji žive i rade u Srbiji najoštrije su osudili postupke onih koji su izazvali bacanje kamenica na premijera Vučića.

„Ovom regionu je potrebno pomirenje i suživot, a svaki pokušaj destabilizacije, incident i akt nasilja samo nastavljaju nepovjerenje i vode u nove sukobe“, naveo je Gan.

On je istakao da je Srebrenica skraćenica za sve zločine od prije dvije decenije.

„Moji prijatelji iz Srbije pitali su me zašto je britanska vlada predložila rezoluciju o Srebrenici, kada ima svoju kolonijalnu istoriju utemeljenu na zločinima iz prošlosti. Oni smatraju da je ovo licemerje“, rekao je Gan.

„Ja njih razumijem, ali ne mogu da odgovaram ni u čije ime, pa ni u ime Vlade Velike Britanije. Međutim, mogu da iznesem moj lični stav, a to je da je Britanija trebalo bolje da izbalansira i da traži priznanje istorije genocida na Balkanu od početka Drugog svjetskog rata, a ne da upire prstom u jednu stranu i traži krivicu na jednoj strani“, rekao je Gan i dodao da to komplikuje ionako već dovoljno komplikovanu situaciju i vodi u nove sukobe.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se