25.4 C
Zvornik
29. септембра 2023.

Pravilnici u velikoj mjeri usaglašeni sa EU

TESLIĆ – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Vlada Srpske prihvatila odluku UN o proglašenju ove decenije „Decenijom bezbjednosti saobraćaja“, te da su pravilnici o tehničkim pregledima u većoj mjeri usaglašeni sa standardima EU.

„Ministarstvo saobraćaja i veza je u skladu s tim, kroz zakonodavni dio vlasti, usvojilo odgovarajuću strategiju, a jedan od načina da ukažemo pažnju tom problemu je i održavanje ovog skupa“, istakao je Čubrilović otvarajući danas u Tesliću peti po redu stručni skup „Tehnički pregled vozila Republike Srpske“.

Čubrilović je naveo da u Republici Srpskoj odobrenje za rad ima 210 stanica za tehničke preglede vozila, da je tokom 2013. godine registrovano 330.270 vozila, a izvršen je ukupno 350.531 tehnički pregled.

Predstavnik stručne institucije za tehničke preglede vozila u Srpskoj Snežana Petković istakla je da su pravilnici o tehničkim pregledima u Srpskoj i BiH velikim dijelom usaglašeni sa pravilnikom EU.

Petkovićeva je kao novinu navela i uvođenje kontrole ispravnosti elektronskih komponenti vozila prilikom tehničkih pregleda, što kod nas trenutno nije praksa.

„Ta novina još nije uvedena ni u EU, iako je njena primjena planirana krajem 2013. godine“, navela je Petkovićeva.

Predsjednik Upravnog odbora Asocijacija tehničkih pregleda Ilija Šerbedžija istakao je da najveći problem za bezbjednost saobraćaja u Srpskoj predstavlja neispravnost vozila, napominjući da je prosječna starost automobila 17 godina.

Šerbedžija ja naveo da je smanjena tolerancija ispravnosti vozila na tehničkim pregledima.

„Prošle godine je između 12 i 14 odsto neispravnih vozila vraćeno sa linije tehničkog pregleda u odnosu na prethodni period, kada je to bilo oko šest odsto“, dodao je Šerbedžija.

Navodeći da je praksa da se prilikom uviđaja saobraćajnih udesa, osim u onima sa smrtnim ishodom, ne vrši tehničko ispitivanje vozila, Šerbedžija je ocijenio da je uzrok saobraćajnih nezgoda u mnogo većem broju tehnička neispravnost vozila.

Šerbedžija je najavio pooštravanje pristupa pregledima, u nastojanju da se podigne nivo bezbjednosti vozila, te dodao da očekuje da će tokom ove godine sa linije tehničkih pregleda biti vraćeno oko 15 odsto neispravnih vozila.

„Želimo da podignemo nivo pravih pregleda i svedemo izbjegavanje fiktivnih tehničkih pregleda, bilo da vozilo ne pristupi pregledu ili da se ne pristupi sa punom pažnjom“, istakao je Šerbedžija.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
956PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se