Naslovna VIJESTI Svijet Poslanici proglasili Narodnu Republiku Donjeck

Poslanici proglasili Narodnu Republiku Donjeck

DONJECK – Članovi regionalnog parlamenta ukrajinskog industrijskog centra Donjecka proglasili su danas Narodnu Republiku Donjeck, prenijeli su lokalni mediji.

U toku je sjednica ovog tijela, a poslanici planiraju da raspišu referendum o priključivanju Rusiji, prenio je „Glas Rusije“.

Ispred zgrade regionalne uprave u Donjecku u toku je miting. Ispred zgrade juče je postavljena ruska zastava.

Ukrajinski zvaničnici ranije su rekli da su proruski aktivisti zauzeli zgrade državne uprave u Donjecku i Luhansku.

U izvještajima se navodi da su demonstranti u Luhansku uzeli oružje iz skladišta naoružanja službe bezbjednosti. Policija je reagovala blokiranjem puteva koji vode ka ovom gradu.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov sazvao je zbog ovih događaja vanredni sastanak sa službama bezbjednosti.

Referendum o statusu do 11. maja

Referendum o budućem statusu istočne ukrajinske oblasti grada Donjecka biće održan najkasnije 11. maja, navodi se u rezoluciji koju je danas objavio regionalni parlament.

Ovo tijelo prethodno je proglasilo formiranje suverene i nezavisne Narodne Republike Donjeck i transformisalo se u Savjet Republike.

„Krajnji rok za održavanje referenduma koordinisan je sa oblastima Luhanska i Harkiva“, izjavio je poslanik koji je prisustvovao sjednici Savjeta, prenio je Itar tas.

Ispred zgrade regionalne uprave u Donjecku u toku je miting. Ispred ovog objekta juče je postavljena ruska zastava.

Sukobi u Harkovu

U Harkovu, oko zgrade regionalne uprave, došlo je do sukoba između pro-ruski orjentisanih protivnika nove ukrajinske vlasti i pristalica Evromajdana.

Prema svjedočenjima očevidaca, učesnici sukoba su koristili bejzbol palice i flaše.

Na mjesto događaja je stiglo nekoliko jedinica hitne pomoći, nije isključeno da ima žrtava.

Oko zgrade se nalazi od 100 do 300 demonstranata.

(SRNA)

Exit mobile version