8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Završeno uništavanje komaraca na 2.500 hektara

ZVORNIK – Uništavanje odraslih formi komaraca sa zemlje metodom hladnog i toplog zamagljivanja, koje je počelo 19. jula, uspješno je završeno na površini od 2.500 hektara, potvrdio je danas Srni Stefan Perić, predstavnik zvorničke firme „Sanitacija“ koja je na teritoriji grada Zvornika obavila ovaj posao. 

Perić je rekao da se uništavanje komaraca na terenu odvijalo prema planu, koji je dogovoren sa Gradskom upravom Zvornik, u večernjim i ranim jutarnjim terminima.

On je podsjetio da je samo jutarnji termin 20. jula bio odgođen zbog lošeg vremena, ali je uništavanje komaraca nastavljeno kada su se vemenske prilike poboljšale.

Perić je podsjetio da se uništavanje odraslih formi komaraca vršilo na površini od 2.500 hektara na lokacijama naselja Zelinje, Drinjača, Jošanica, Divič, Meterize, Čelopek, Šljunkara, Tršić, Ekonomija, Ulice, Cer, Karakaj, Zlatne Vode, Šćemlija, Kozluk, Branjevo i Pilica.

Gradska uprava Zvornik prije početka tretmana uništavanja komaraca upozorila je stanovništvo, a naročito osobe sa alergijama, kao i srčane bolesnike, da se sklone za vrijeme zamagljivanja, te da zatvore prozore na stambenim objektima.

Izlazak je preporučen nakon nestanka magle, a vozačima se sugerisalo da za vrijeme zamagljivanja zaustave vozila zbog otežane vidljivosti na putu.

Vlasnicima pčela preporučeno je da pčelinjake drže zatvorene sve do potpunog nestanka magle iz područja djelovanja biocida u naselju.

Stanovništvo je o rasporedu dezinsekcije, koja se odvijala od 19. do 22. jula, bilo obaviješteno i putem oglasnih tabli u mjesnim zajednicama.

Prije dvadesetak dana „Sanitacija“ je izvršila uništavanje larvi komaraca na određenim lokacijama zvorničkog područja.

Za uništavanje larvi i odraslih formi komaraca iz gradskog budžeta u 2017. godini izdvojeno je oko 21.000 KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se