5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Uskoro podizanje spomenika dječaku Slobodanu Stojanoviću iz Kamenica

ZVORNIK – Pokrenuta je incijativa o podizanju spomenika  dječaku  Slobodanu Stojanoviću iz Kamenice i svoj postadaloj djeci Podrinja u poslednjem ratu.

Spomenik će po blagoslovu Episkopa zvorničko-tuzlanskog g. Hrizostoma i dobrom voljom uprave Crkvene opštine Zvornik biti podignut kod crkve Svetog arhiđakona Stefana na Mlađevcu u Zvorniku i svjedočiće o stradanju ovog malog velikomučenika i sve postradale djece u ratovima na prostoru Podrinja.

Izradu spomenika vrši ugledni magistar vajarstva gospodin Milan Rakočević iz Kraljeva. Sve troškove izrade i postavljanja spomenika snosiće incijator akcije sa svojim prijateljima i ljudima dobre volje.

Nacrt spomenika Slobodanu stojanovicu
Nacrt spomenika Slobodanu Stojanoviću

Podizanje spomenika malom dječaku Slobodanu teći će u sledećim fazama: izrada spomenika od finog studeničkog kamena visine 2m ( u visinu nije uračunato postolje) sa reljefnim površinama (Raspeće Hristovo), slikom i natpisom, postavljanje spomenika, osvećenje spomenika i parastos postradlaom dječaku Slobodanu Stojanoviću, priča nam pokretač incijative protoprezviter Slobodan Tijanić iz Njemačke.

„Želja nam je da ovaj spomenik bude trajni spomen na stradanje sve djece na prostoru Podrinja na čelu sa malim Slobodanom i da se takvi užasni zločini nikada više ne ponove. To je naš dug stradaloj deci, opomena ratnom besmislu i lekcija za pokoljenja, da je ljudski život neponovljiv, a stradanja nevine djece najbolnija rana koja nikada ne zarasta. Njegovo ime je Slobodan Stojanović, ime za ono najbolje u ljudskoj duši i srcu „, kaže Tijanić.

Datum postavljanja i osvećenja spomenika kao i sve dalje korake o toku radova pokretač incijative će naknadno odrediti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se