17 C
Zvornik
26. април 2024.

Ledeni talas za vikend odnio 33 života

VARŠAVA – Najmanje 33 osobe stradale su od petka usljed ledenog talasa koji je zahvatio Evropu, a zbog snježnih padavina i niskih temperatura širom kontinenta je otežan i saobraćaj.

U Poljskoj je zbog ledenog vremena za 24 časa umrlo još 10 osoba na temperaturi od minus 14 stepeni. Nedjelja je bila najsmrtonosniji dan u toj zemlji ove zime.

– Ukupno 53 osobe umrle su od hipotermije od 1. novembra – rekla je Božena Visocka, portparol Vlade Poljske za bezbjednost. U ledenom talasu koji je zahvatio Evropu uglavnom su stradali migranti i beskućnici.

– Veoma je teško, pogotovo noću kada temperatura bude i minus 15 stepeni – rekao je trinaestogodišnji dječak iz Avganistana Niamar.

Jake snježne oluje zahvatile su i Tursku, blokirajući Istanbul sa skoro 65 centimetara snijega, a zatvorene su i mnoge škole u tom gradu. To je treći dan da je Istanbul blokiran, a zatvoren je i Bosfor zbog slabe vidljivosti. Otkazane su stotine letova, više od 10.000 putnika koji nisu došli do Istanbula su smješteni u razne hotele, a otkazane su i sve ture trajektom. U Makedoniji je umro 68-godišnji beskućnik u glavnom gradu, Skoplju.

Rusija je proslavila najhladniji Božić u posljednjih 120 godina. Škole su zatvorene u centralnom Sibiru, dok je nastava nastavljena u Moskvi gdje se temperatura spustila na minus 30. U Sankt Peterburgu, gdje je zabilježena temperatura od minus 24 stepena, policija je pronašla tijelo muškarca koji je umro od hipotermije.

Ledeni talas nije mimoišao ni Grčku i Italiju.

U Italiji je umrlo sedam lica, među njima pet beskućnika, od kojih su dvoje državljani Poljske.  U centralnoj Italiji pao je veliki snijeg, kao i na jugoistoku gdje su zatvoreni aerodromi u Bariju i Brindiziju, kao i na Siciliji.

Izbjeglički kampovi na grčkim ostrvima Lezbos, Samos i Ijos pokriveni su snijegom, a uslovi života su veoma loši jer nema grijanja. Zbog toga su neki migranti premješteni u montažne kuće i šatore sa grejanjem.

U Bugarskoj, seljani su pronašli smrznuta tijela dva iračka migranta na jugoistoku zemlje, u blizini granice sa Turskom.

Vlasti očekuju da će broj žrtava hladnog talasa biti veći. Praške službe za vanredne situacije saopštile su da su tri osobe umrle od zime, dva beskućnika i jedan čuvar na parkingu.

Snježna oluja u Kaliforniji

U snežnoj oluji koja je zahvatila SAD od Misisipija do Mejna stradale su četiri osobe.

Iz sjeverne Nevade je zbog snažne zimske oluje evakuisano stotine ljudi, a zbog poplava koje je oluja prouzrokovala blokirani su putevi u Sjevernoj Kaliforniji.

Zbog poplava, danas su zatvorene i škole u oblasti Reno-Sparks gdje je od subote proglašeno vanredno stanje, dok je snježna oluja u Sjevernoj Kaliforniji srušila drveće na kuće i vozila, a neko drveće je blokiralo i puteve.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se