17 C
Zvornik
26. април 2024.

Završena obnova manastira Vozućica

Osim obnove manastira, izrađen je novi most preko Vozućice, saniran je manastirski izvor „Kaluđerica“ i uređen prostor oko izvora. Izgrađeno je i jedno stepenište od manastirske porte prema groblju.

Manastir Sveta Trojica – Vozućica u opštini Zavidovići, u Federaciji BiH, biće osveštan 25. jula nakon devetogodišnje obnove ove nemanjićke zadužbine, koja je uništena nakon rata.

NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije osveštaće obnovljeni manastir i služiti Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva Mitropolije dabrobosanske i Eparhije zahumsko-hercegovačke, potvrđeno je Srni iz Crkvene opštine Vozuća.

Paroh zavidovićki protonamjesnik Zoran Živković rekao je Srni da je u 8.30 časova predviđen izbor kuma manastira, a u 9.00 časova osveštanje manastira i Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega je predviđena dodjela priznanja i zahvalnica istaknutim priložnicima i ručak uz narodno veselje.

Imajući u vidu da su Vozućani raseljeni na područje cijele Republike Srpske, ali i regiona i svijeta, Živković je pozvao da na vrijeme planiraju dolazak kako bi ovaj svečani čin bio obavljen u skladu sa predviđenim programom.

Živković je podsjetio da je ovaj manastir kroz istoriju rušen, ali i obnavljan, kao što je i sada ponovo obnovljen.

OBNOVA RUŠEVINA MANASTIRA

Poslije rata odnesen je bakarni pokrivač manastira i most preko Vozućice pred hramom, zbog čega je zadužbina privremeno pokrivena daskom 2000. godine. Tada je već bilo poraslo drveće na krovu crkve i žile od drveća su ugrozile stabilnost zidanog svoda, pa se svod u priprati crkve obrušio na Bogojavljenje 2003. godine.

Godinu dana kasnije 2004. manastir je proglašen Spomenikom kulture BiH, a njegova obnova započela je 2006. godine.

Prve aktivnosti na zaštiti manastira započeo je Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srpske, a kasnije nastavio federalni zavod kao nadležan za ovo područje, koji je uradio i projekat.

Osim obnove manastira od poda do krova, uređena je i manastirska porta, izgrađena podzida potpornih zidova i urađen prilaz manastiru sa mosta stepeništem koje ranije nije postojalo.

Izrađen je novi most preko Vozućice pred manastirom, saniran manastirski izvor „Kaluđerica“ i uređen prostor oko izvora. Izgrađeno je i jedno stepenište od manastirske porte prema groblju.

Vjernici Vozućani su obnovili i izgradili zvonik.

NIJE ZABORAVLJENA JEDNA OD PRVIH ŠKOLA U BiH

Obavljena je sanacija i konzervacija temelja manastirske škole koja je kod manastira radila od 1858. do 1886.godine.

Prvi učitelj u ovoj školi bio je prota Serafim Marković u čijoj je kući u selu Vasovine 1851. godine i započela rad ova škola, a onda je on prenio njeno sjedište u manastir Vozućicu 1858. godine.

Posljednji učitelj je bio Trivun NJenjić, bogoslov rodom iz Prnjavora Bosanskog.

VJERNICI VOZUĆE SVESRDNO POMOGLI OBNOVU

Vjernici su vrlo rado prihvatali da budu priložnici svega što je potrebno za manastir.

„Sve je uglavnom nabavljeno i urađeno, jedino postoje određena dugovanja za građevinske radove koje smo izvodili ovih dana da bismo kompletirali cjelinu koju smo imali namjeru da završimo prije osveštanja. Nadamo se da će nas naši vjernici, koji su kroz ovu obnovu ugradili dio sebe u manastir, podržati da do kraja izmirimo ovo dugovanje“, rekao je Živković Srni.

Manastir Vozućica zadužbina je kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka. Imao je važnu ulogu u očuvanju pravoslavlja u ovim krajevima, a dokaz za to su srpska sela na lijevoj obali rijeke Krivaje, koja su sačuvana vijekovima sve do etničkog čišćenja 1995. godine.

Nakon 1995. godine na područje vozućke i stoške parohije u opštini Zavidovići vratilo se samo oko pet odsto Srba, ili oko 70 srpskih porodica, dok je prije rata u stoškoj parohiji živjelo više od 600, a u vozućkoj više od 800 domaćinstava.

Priredila: Dunja PAŠALIĆ (SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se