8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Proslava akcije “Oluja” u Kninu

ZAGREB – Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je juče da je sporenje oko načina i mjesta obilježavanja 20. godišnjice vojne akcije “Oluja” nešto što razdvaja naciju i da proslavu treba održati u Kninu, a vojnu paradu koju predlaže Vlada dogodine u Zagrebu.

– Organizacija vojne parade u Zagrebu povodom 20. godišnjice operacije “Oluja” i Dana pobjede ne doprinosi osnaživanju nacionalnog zajedništva koje bi upravo trebalo da obilježi taj događaj – rekla je Grabar-Kitarović.

Vlada Zorana Milanovića zalagala se za to da se 20. godišnjica “Oluje” proslavi u Kninu, a nakon toga istog dana, ali puno grandioznije, u Zagrebu organizovanjem vojne parade. Grabar-Kitarović kaže da je na sve načine pokušavala da pronađe zajedničko rješenje, pa je predlagala da parada bude održana 4. avgusta, a centralna proslava u Kninu 5. avgusta. Inače, na ovaj hrvatski praznik, u akciji “Oluja” je, prema podacima dokumentacionog centra “Veritas”, poginulo i nestalo 1.853 Srba, a protjerano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se