14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Albanci će tražiti ratnu odštetu od Srbije

BEOGRAD – Vlasti u Prištini tražiće od Beograda ratnu odštetu, udio u imovini kosmetskih preduzeća koja su male filijale u centralnoj Srbiji, kao i udio u raspodjeli vojnih objekata i ambasada bivše SFRJ, pišu beogradske „Večernje novosti“.

Analitičar Fatmir Šeholi rekao je listu da Priština pod ratnom odštetom podrazumijeva nadoknadu „za 127.000 razorenih kuća tokom rata, imovinu u društvenom vlasništvu, koju su uništile srpske snage, kao i kompenzaciju porodicama čiji su članovi postradali“.

„Priština traži i vraćanje penzija Albancima, a iz procesa sukcesije očekuje i deo blaga SFRJ, kao i vojne i diplomatske objekte bivše države“, rekao je Šeholi za „Novosti“.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, list navodi da će ove zahtjeve, kao i pitanje članstva u međunarodnim organizacijama pokrenuti Albanci sa Kosova i Metohije u nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, koji se očekuje 9. februara.

List navodi da bi oni time mogli da pregovore dovedu u pat poziciju, jer čak i upuštanje u raspravu o ovim temama praktično bi značilo priznavanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se